ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele american, Donald Trump, urmează să își prezinte planul de pace pentru Orientul Mijlociu, pregătit timp de trei ani. Luni,
Trump i-a primit separat la Casa Albă, pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, șeful partidului de dreapta Likud, și pe liderul opoziției, fostul comandant al forțelor armate israeliene, Benny Gantz.
 
Potrivit unor surse din administrație, care și-au păstrat anonimatul, intenția președintelui este ca planul său să fie acceptat în Israel, indiferent de care partid va câștiga următoarele alegeri generale.

Palestinienii au refuzat însă să colaboreze cu Statele Unite în legătură cu planul de pace. Ei au respins un plan economic în valoare de 50 de miliarde de dolari prezentat anul trecut în sprijinul economiei palestiniene și a statelor arabe din regiune. 

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu a fost invitat la prezentarea planului de pace, la Washington.  Abbas a refuzat, în ultimele luni, invitațiile președintelui american Donald Trump la discuții despre planul său de pace care, potrivit palestinienilor, cuprinde atât o anexare de către Israel a Văii Iordanului, a vastei zone strategice a Cisiordaniei și a coloniilor din teritoriile palestiniene, cât și o recunoaștere oficială a Ierusalimului drept capitală doar a Israelului.
„Nu vor exista discuții cu americanii atât timp cât ei nu recunosc soluția cu două state” - un stat palestinian viabil, alături de israel, a declarat unul dintre acești oficialipalestinieni de rang înalt, sub protecția anonimatului.

Liderii palestinieni au întrerupt orice contact oficial cu Casa Albă după ce Trump a recunoscut, în decembrie 2017, Ierusalimul drept capitala Israelului.

Liderii palestinieni speră ca Ierusalimul de Est - un sector al Orașului Sfânt ocupat și anexat de Israel - să devină capitala statului la care aspiră, Palestina.

După cum subliniază ziarul israelian Haaretz, „acordul secolului”, așa cum a fost botezat planul lui Trump, „a fost formulat pentru a fi respins de palestinieni”. De fapt, planul constituie o ruptură de la consensul internațional privind soluția cu două state, care este din ce în ce mai dificil de pus în aplicare din cauza coloniilor israeliene.