ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 21:20 Protestul organizat miercuri de Federația Publisind în zona Palatului Cotroceni împotriva înghețării salariilor și sporurilor polițiștilor și a neindexării pensiilor cu valoarea inflației s-a lăsat cu patru amenzi contravenționale, în valoare totală de 10.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate de jandarmi pentru nerespectarea perimetrului destinat adunării publice și a orelor de desfășurare a acesteia, precum și cu sesizări privind „suspiciunea rezonabilă de săvârșite a infracțiunii de folosire fără drept a articolelor pirotehnice” în cazul a patru persoane, a informat Biroul de presă al Jandarmeriei București, citat de Agerpres.

 
„Conform prevederilor protocolul încheiat, protestul de astăzi era autorizat să se desfășoare în perimetrul Statuii Leul. Pe timpul protestului, participanții au părăsit zona delimitată și au manifestat în zona pietonală de lângă intrarea în Palatul Cotroceni. Conform prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice (republicată), constituie contravenție 'nerespectarea orelor de desfășurare, traseelor de deplasare sau locului și perimetrului destinat adunării publice'”, informează Biroul de presă al Jandarmeriei.

Conform legii citate, organizatorul trebuie „să interzică participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru șocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acțiuni violente sau de tulburare a desfășurării normale a acestora”.

Pe baza acestor prevederi, Jandarmeria București a aplicat sancțiunile legale. De asemenea, jandarmii au legitimat 7 persoane și au verificat 3 autoturisme.

ȘTIREA INIȚIALĂ 
Noi proteste și miercuri în Capitală. Sindicaliști din Ministerul de Interne, ceferiști și angajați din sistemul sanitar sunt în stradă la proteste, transmite EVZ. Tensiunea a crescut și jandarmii se află acum față în față cu polițiștii. S-a aruncat cu fumigene. VIDEO CristoiuBlog TV

 
Protestatarii de la Cotroceni au declarat că sunt nemulțumiți de decizia de a îngheța salariile și de a tăia sporurile și cer demisia Guvernului. De asemenea, sindicaliștii din Poliție au cerut să se întâlnească cu Klaus Iohannis pentru a discuta despre problemele lor, scrie stiripesurse.

„Am venit în fața Palatului Cotroceni pentru că știm că rolul președintelui României este deosebit de important și că de fapt el conduce Guvernul României, nu domnul Cîțu”, a spus unul dintre protestatari.

La un moment dat, spiritele s-au încins și protestatarii au aruncat cu fumigene, apoi s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Au primit ordin să ne gazeze și să ne amendeze”, a spus unul dintre protestatari.

Mai mulți polițiști au fost legitimați de colegii lor jandarmi, iar sindicaliștii spun că acesta este un abuz.

Unul dintre protestatari s-a legat cu lanțuri de picioare.

„Răspundem la sfidare cu un miting și mai mare. Nu cedăm”, a spus unul dintre protestatari.
 
„A ajuns Jandarmeria să fie stat în stat. Am ajuns noi, polițiștii, să stăm într-un țarc? Nu le e rușine? Noi suntem militari și respectăm legea, dar stăm într-un țarc făcut de ei, nu spuneam nimic, după care ne amendează. Ne-au amendat cu 4000 de lei că nu am respectat distanța socială. Unde să o respecți? Unde te închid ei în 2 metri pătrați? De ce nu ne-au pus în față unde e spațiu mare? Să nu ne vadă Iohannis? Jandarmeria răspunde la comenzi politice. Ei fac niște abuzuri foarte grave. Au venit și au confiscat o genată, fără niciun drept, iar pe colegul meu l-au împins. O să le facem plângere la parchet, nu se mai poate. Și pe mine, la ministerul Justiției, m-au scos din mulțime cu forța, la fel ca pe colegul meu", a declarat Florin Stoica, secretar general al SNPP.