ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel mai mare telescop destinat publicului pentru observații solare din România va fi inaugurat duminică la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Inaugurarea oficială va avea loc cu prilejul eclipsei parțiale de Soare din dimineața zilei de 21 iunie 2020. 

Telescopul Lunt are apertura de 152 mm și distanța focală de 900 mm. Este construit special pentru observații solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare și modern telescop pentru observații solare aflat în dotarea unei instituții publice din România.

Odată cu achiziția telescopului pentru observații solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad și pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ - Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput în așa fel încât să putem observa în condiții de siguranță cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanțe, filamente și erupții solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeței soarelui cu scopul popularizării științei și astronomiei în rândul publicului vizitator.

Eclipsa parțială de Soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă și din România. La Bârlad magnitudinea acesteia va fi aproximativ de 0.984 (3,64%). Durata eclipsei: 1 oră. Începutul eclipsei: 08.13; Faza maximă: 08.43; Sfârșitul eclipsei: 09.14. 

Publicul vizitator va avea ocazia să privească în premieră națională eclipsa parțială de Soare cu ajutorul telescopului Lunt, recent instalat la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Observațiile solare se vor desfășura duminică în fața Observatorului Astronomic, str. Republicii nr. 235, de la ora 8:00 și până la ora 9:30.

Achiziționarea telescopului Lunt a fost posibilă prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Averești 2000 S.A., reprezentată prin d-l administrator Constantin Duluțe și S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova, reprezentată prin d-l președinte Petre Popa. În cadrul acestui demers s-a implicat și Primăria Municipiului Bârlad, reprezentată prin d-l primar Dumitru Boroș, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției Activenews, purtând semnăturile d-lui dr. Mircea Mamalaucă, director al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad și d-lui Dumitru Ciprian Vîntdevară, șef al Serviciului Astronomie din cadrul aceleiași instituții.

Puteți afla mai multe despre Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad pe pagina web și pe pagina de social media a acestuia.