ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 25.04/ 8:16  Următoarea reuniune cvadrilaterală la nivel înalt România - Bulgaria - Grecia - Serbia va avea loc la finalul lunii iunie în Grecia, a anunțat prim-ministrul Alexis Tsipras, marți, la Palatul Victoria.

Tsipras a afirmat că reuniunea la nivel înalt între Grecia, România, Bulgaria și Serbia este „o inițiativă foarte solidă”, informează Mediafax..

„Cu toții suntem foarte conștienți de faptul că Balcanii sunt o zonă care s-a confruntat dintotdeauna cu provocări serioase, (...) însă, pe de altă parte, este o regiune care oferă și posibilități foarte promițătoare. (...) Scopul pe care îl avem este să dezvoltăm regiunea”, a evidențiat premierul grec.

„O regiune care a generat o serie întreagă de probleme la nivel național, războaie, însă, pe de altă parte, este o regiune care oferă și posibilități foarte promițătoare și suntem aici pentru a face față acestor provocări și cred că este foarte important să avem la dispoziție această instituție de cooperare la nivel cvadrilaterală între cele patru țări. Noi, statele balcanice, suntem chemate să stabilim modul de dezvoltare a regiunii, pe baza dorințelor țărilor noastre, cetățenilor noștri, și nu pe baza agendei stabilite undeva în altă parte, de un terț. Scopul pe care îl avem este să dezvoltăm regiunea și să transformăm această cooperare într-o inițiativă permanentă într-o perioadă dificilă, într-o perioadă de globalizare. Asta înseamnă că trebuie să cooperăm îndeaproape și să beneficiem la maximum de toate posibilitățile care ni se întind”, a afirmat și Alexis Tsipras.
 
Știrea inițială

O reuniune cvadrilaterală la nivel înalt România - Bulgaria - Grecia - Serbia va avea loc marți, la Palatul Victoria. Se va discuta despre proiectele de interconectare regională, stadiul aderării Serbiei la UE și perspectiva europeană a întregii regiuni, conform Agerpres.
Vor avea loc consultări la nivel înalt între prim-ministrul Viorica Dăncilă, președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucici, prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, și prim-ministrul Republicii Bulgaria, Boiko Borisov.

La finalul evenimentului, cei patru oficiali vor susține declarații de presă comune.

Reuniunea cvadripartită a premierilor României, Bulgariei și Greciei și a președintelui Serbiei este cea de a treia ediție a acestui format, după cele organizate în octombrie 2017, la Varna, și în decembrie 2017, la Belgrad, se mai arată în comunicatul citat. 
 
Cu ocazia reuniunii de la Varna, din toamnă, liderii celor patru state au anunțat lansarea unui „grup de la Vișegrad balcanic”, discutând despre proiecte precum consolidarea independenței energetice a celor patru state și despre coordonarea proiectelor de infrastructură.

Din partea României a participat atunci premierul Mihai Tudose, care afirma că România, Bulgaria, Grecia și Serbia pot fi „un zid” care să apere Uniunea Europeană.
 
În plus,  România, Bulgaria, Serbia și Grecia sunt țări cu popoare ortodoxe, a căror cultură are foarte multe elemente comune, fiind parte a moștenirii Bizantine.