ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Premierul Sorin Grindeanu și ministrul Energiei, Toma Petcu, însoțiți de liderul PSD, Liviu Dragnea, au participat vineri la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, la Caragele, în județul Buzău, scrie news.ro.

”Este cea mai importantă descoperire în anii de după Revoluție. Dacă vorbim doar despre asta, ar asigura independența energetică 2-3 ani. Doresc să încurajăm, mai ales că vorbim despre o companiei 100% românească. Trebuie să ieșim din acest cerc vicios, dat de neputința noastră de a exploata resursele naturale. Doar am spus că avem o țară bogată care, atunci când vine vorba de a exploata bogățiile, nu am știut să le exploatăm în folosul cetățenilor. Sper ca mesajul să fie unul important pentru industrie”, a declarat Grindeanu, conform Mediafax.

Descoperirea zăcământului a fost anunțată de către compania Romgaz pe 30 iunie 2016. Societatea a descoperit importante depozite de hidrocarburi în Perimetrul RG.06 Muntenia Nord–Est, unde desfășoară operațiuni petroliere ca unic titular al Acordului de Concesiune pentru Explorare–Dezvoltare–Exploatare, conform HG 23/2000 și HG 968/2011.

Descoperirea este situată în sectorul nord-estic al Platformei Moesice în cadrul complexului structural Caragele, lung de circa 35 de kilometri, explorat pentru obiective geologice aflate la adâncimi între 1.500 și 5.000 de metri, parte a programului de proiecte majore de explorare al companiei”.

"Testele de producție finalizate la două sonde de explorare, 55 Damianca și 77 Rosetti, confirmă o importantă acumulare de hidrocarburi în rezervoare calcaroase Jurasice pe un interval de circa 120 metri, aflat la adâncime de peste 4.000 de metri”, se arăta într-un comunicat al companie Romgaz .

Rezultatele testelor arată, potrivit documentului, că se prefigurează producții zilnice cuprinse între 1.400 și 2.200 boe / sondă, mărimea depozitului fiind estimată la 150  - 170 milioane boe.