ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După demisia lui Chiril Gaburici, în funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova ar putea accede un absolvent de studii la Harvard Kennedy School of Government din SUA. Care a pus anumite condiții pentru a prelua șefia guvernului de la Chișinău.

Este vorba de ministrul în exerciţiu al educaţiei Maia Sandu, candidatura sa fiind anunţată oficial joi, ziua în care liderii celor trei partide proeuropene de la Chişinău au semnat acordul de refacere a Alianţei pentru Integrare Europeană.

Maia Sandu (43 de ani) a absolvit în 1994 Facultatea de management din cadrul Academiei de Studii Economice din Chişinău, iar din 1995 până în 1998 a făcut studii în relaţii internaţionale la Academia de Administraţie Publică a Republicii Moldova. În 2010 a urmat un masterat în administraţie publică la Harvard Kennedy School of Government din Cambridge, SUA. Între 2010 şi 2012, a activat în calitate de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, iar din iulie 2012 până în prezent este ministru al educaţiei.

Are o imagine bună la Chişinău, nefiind percepută ca făcând parte din clanurile politico-financiare. De la venirea sa în fruntea Ministerului Educaţiei, s-a remarcat printr-o serie de reforme ce au vizat domeniul învăţământului, precum îmbunătăţirea sistemului educaţional, introducerea camerelor video de supraveghere la examenele de bacalaureat, după modelul din România, adoptarea unui nou Cod al Educaţiei. A criticat în repetate rânduri, din funcţia de ministru în guvernul condus de Chiril Gaburici, corupţia de la vârful piramidei puterii.
 
Maia Sandu nu a acceptat oricum candidatura la funcţia de prim-ministru, ci cu ''foarte multe condiţii'', după cum scrie Deutsche Welle. Ea ar  fi cerut o echipă pe care să o aleagă  ea însăși şi care să lupte împotriva corupţiei, aducerea unui procuror general din UE şi a unui guvernator la Banca Naţională care să provină din SUA. ''Un prim-ministru bun ar trebui să fie un bun manager, un vizionar, un om liber, în sensul în care să nu se ţină de fotoliu şi să nu aibă angajamente faţă de anumite persoane sau grupuri de persoane — să fie un membru al echipei, care ştie să asculte, un bun diplomat, şi, bineînţeles, să fie onest şi integru. (...) Nu aş accepta o funcţie în situaţia în care e clar din start că nu există condiţii pentru a reuşi'', declara Maia Sandu într-un interviu recent pentru Ziarul de Gardă.

Propunerea coaliţiei pentru funcţia de premier va fi prezentată preşedintelui Nicolae Timofti, acesta urmând să semneze un decret privind desemnarea Maiei Sandu drept candidat la postul de prim-ministru. După semnarea decretului, premierul desemnat va avea la dispoziţie 15 zile pentru a-şi prezenta în parlament echipa şi programul de guvernare.