ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


(Articol din 8 ianuarie 2023)

E foarte greu să te desparți de Părintele care a fost sufletul manifestațiilor pentru libertate din ultima perioadă dictatorială cât și parte din cele postdecembriste, de după 21 decembrie 1989, demonstrație anticomunistă la care a participat direct.

A mărturisit Adevărul timp de 33 de ani, conform crezului său, împărtășit public pe 15 ianuarie 2021, la mormântul lui Mihai Eminescu - Românul Absolut, unde Părintele Emanuel se afla mereu, la fiecare aniversare. Să-l ascultăm: „Mihai Eminescu este sfânt, este mucenic, este martir! Mihai Eminescu a murit ca un martir. El a murit ca un martir pentru că a luptat pentru Adevăr, pentru Neamul Românesc, pentru Biserică, pentru Limba Română, dar mai presus de toate pentru Adevăr. El este un model de urmat, pe puterea fiecăruia. În zilele de azi când Minciuna stă cu regele la masă și este propagată peste tot prin mass media, noi trebuie să fim niște mărturisitori ai Adevărului.” Amin!

Știm că nu ne despărțim de Părintele Emanuel pentru că ne despărțim rămânând împreună cu el și cu tot neamul nostru din Ceruri dar tot e greu știind că ne va purta de-acum înainte în rugăciunile sale, și vom fi astfel împreună în rugăciuni, dar nu-i vom mai putea primi sfaturile și îndemnurile tranșante și curajoase, nu-i vom mai simți zbaterile, nu-i vom mai auzi vocea blândă dar puternică rostind „Tatăl nostru” la începutul manifestărilor românești din București sau alte colțuri ale țării.

Știm însă că vom rămâne împreună pentru că numele său, Emanuel, i-a fost ales prin harul Duhului Sfânt și transmis mai departe fiului său, Părintele Victor-Emanuel cel tânăr, ca să nu uităm niciodată înțelesul lui, căci CU NOI ESTE DUMNEZEU.

„Părintele Florin Emanuel Ganciu, Apostol al Neamului Românesc, luptător neobosit pentru Libertatea, Demnitatea și Credința noastră strămoșească, după o luptă asumată ca rezultat, a trecut la Domnul!

Preot fără vicleșug, om dintr-o bucată, indiferent la avantajele oferite pentru a închide ochii la atacurile la adresa poporului român! Dumnezeu să-l ierte!” - a transmis pe 4 ianuarie 2023 Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință.

Mesaje asemănătoare au transmis asociațiile Calea Neamului și Starea de Libertate, la care se adaugă Neamunit, cu un răvaș dureros:

„Nu avem cuvinte să putem exprima durerea și regretul pe care-l simțim azi la despărțirea pământească de Părintele Emanuel Ganciu.

Prezent alături de noi în prima linie încă din anul 2013 la primul marș unde NEAMUNIT avea să participe oficial și alături la Ultimul marș organizat de NEAMUNIT, in 21 Decembrie 2021, dedicat martirilor revoluției din Decembrie 1989, unde Părintele ne-a fost aproape și a oficiat slujba parastasului și însoțit și îndrumat… și unde a fost fericit.

Dumnezeu să-l odihnească pe bunul Părinte Ganciu atât de iubit și de încercat, un exemplu de bunătate, dragoste, iubire de țară, de neam și de credința ortodoxă.

Mulțumim pentru tot Părinte!

In veci pomenirea Sa!”

Filosoful Andrei Dîrlău îl pomenește, la rândul său: „Dumnezeu să-l odihnească în rândul drepților Săi pe Părintele Emanuel Ganciu! Mi-a fost alături în clipe de cumpănă. Am ucenicit alături de el, la Părintele Galeriu, începând de la sfârșitul anilor '80.

Domnul s-o mângâie pe Doinița, soția sa, și pe Părintele Emanuel Ganciu junior - fiul său, oameni minunați ca și el, si pe toata familia Parintelui!

Părintele Emanuel a lucrat mulți ani la o carte monumentală despre limba română, opera vieții sale. Fac un apel la oricine e dispus să ajute la editarea si publicarea cărții - munca laborioasă de pregatire pt tipar a manuscrisului! Cine a mai făcut asa ceva stie la ce fel de munca ma refer.

Părintele a ținut enorm la această lucrare și, acolo la Domnul, unde se află, se va bucura nespus.”

Doamne ajută să se întâmple!

Părintele a fost chinuit în ultimii ani, după ce i s-a declanșat boala necruțătoare dar mântuitoare și i-a ars foc casa, ca o coincidență, la scurt timp după ce a reclamat ilegalitățile care se făceau la azilul de bătrâni prin care era amenințată cu demolarea până și Biserica sa și despre care a relatat și presa. Printr-o minune însă, în urma incendiului devastator, biblia și manuscrisele sale au fost salvate.

Ultima sa acțiunea, pe care ne-a rugat să o publicăm în exclusivitate pe ActiveNews, a fost  o scrisoare către Patriarh prin care avertiza asupra unui CUTREMUR dacă țara intră în RĂZBOI. Chiar în ziua în care a depus-o la Patriarhie, România a fost lovită de seism. SUTE de români, personalități și simpli credincioși, s-au alăturat cererii Părintelui Emanuel Ganciu

Dumnezeu să-i primească jertfa sa și să-l așeze în rând cu Drepții Neamului Românesc!

Veșnica pomenire!

Imagini de la slujba de înmormântarea din 8 ianuarie 2023:

Predica părintelui Nicolae Tănase la înmormântarea Părintelui Emanuel:

Foto: NeamUnit, cu Părintele Emanuel în rând cu tinerii, cu Crucea-n frunte, căci oastea e creștină