ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Congresul Statelor Unite a aprobat un proiect de lege care conține o cerere repetată la adresa Federației Ruse de a-și retrage trupele militare din regiunea transnistreană, relatează sâmbătă Unimedia și Radio Chișinău.

Proiectul are drept scop diminuarea influenței Rusiei în Asia și Europa.

În urma aprobării proiectului de lege a fost propusă crearea fondului de contracarare a influenței ruse, de care ar putea beneficia și Republica Moldova, scriu sursele citate.

Conform documentului, Moscova a încercat să exercite influență în Europa și Eurasia, inclusiv în fostele state ale Uniunii Sovietice, oferind resurse partidelor politice și altor grupuri care promovează xenofobia, subminând astfel unitatea europeană.

De asemenea, Guvernul Rusiei a utilizat practici bine documentate de corupție pentru a submina și a căpăta influență în țările europene și asiatice.

Proiectul de lege are drept scop inițierea unui fond pentru diminuarea influenței Rusiei, al cărei buget pentru perioada 2018-2019 va fi de 250 de milioane de dolari.

Congresul SUA îi solicită președintelui american Donald Trump să-i ceară Guvernului Federației Ruse să-și retragă trupele militare de pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei și să înceteze subminarea guvernelor acestor state.
 
Proiectul de lege al Congresului vine la scurt timp după decizia Curții Constituționale de la Chișinău, conform căreia prezența trupelor ruse pe teritoriul R. Moldova este neconstituțională.

Transnistria, care nu este recunoscută de către Moscova și nici de comunitatea internațională, și-a declarat independența față de Republica Moldova în urma unui război care a început în 1990 și s-a încheiat cu un armistițiu pe 21 iulie 1992. Armistițiul a instituit un contingent rusesc de menținere a păcii 1.200 de militari, contingent care a rămas pe teritoriul R.Moldova până în prezent.

În total 1.500 de militari ruși sunt staționați pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operațional al Forțelor rusești în această fostă republică sovietică. Activitatea restului așa zișilor "pacificatori" este reglementată prin Comisia Comună de Control, din care fac reprezentanți ai Chișinăului, Tiraspolului și Moscovei.

Republica Moldova consideră însă că staționarea militarilor ruși în regiunea transnistreană contravine Constituției moldovene și, din acest motiv, Chișinăul, OSCE, UE și SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.