ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în țările UE, salutând inițiativa guvernului Greciei de a condiționa libertatea de mișcare de vaccinarea prealabilă, potrivit EVZ.

„Este o cerință medicală să aveți un certificat care să ateste că ați fost vaccinat”, a spus Ursula von der Leyen într-un interviu cu Lusa News și alte mass-media portugheze. „Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a spus șefa Comisiei Europene, citată de Euractiv

Declarația Ursulei von der Leyen este o reacție la o scrisoare care i-a fost trimisă de primul ministru grec, Kyriakos Mitsotakis, la începutul acestei săptămâni, în care acesta solicita o diminuare a restricțiilor de călătorie pentru persoanele vaccinate. Deși nu a cerut explicit ca vaccinarea să fie „obligatorie sau prealabilă călătoriilor”, Mitsotakis a pledat pentru ca „persoanele vaccinate să călătorească liber”.

Von der Leyen a spus că este de acord cu ideea și că ar dori implementarea acesteia în toată Uniunea. „Tot ceea ce se decide – dacă acordă prioritate sau acces la anumite bunuri – este o decizie politică și legală care ar trebui discutată la nivel european”, a afirmat președinta executivului european în fața reporterilor, cu ocazia unei vizite la Comisia Europeană de la Lisabona, organizate de președinția portugheză a UE.

„Dar cred că este important. Și, așa cum am spus, trebuie să avem o cerință medicală care să dovedească faptul că oamenii au fost vaccinați”, a declarat Ursula von der Leyen. 

„A fost și este bine” pentru U.E. să se coordoneze pe subiectul achiziționării comune de vaccinuri de către U.E., a adăugat aceasta. Până la sfârșitul săptămânii, 10 milioane de doze de vaccinuri Pfizer/BioNTech și Moderna vor fi livrate tuturor țărilor membre. „Cu aceste două vaccinuri și cu acces la aceste două vaccinuri, avem suficiente doze pentru a vaccina 80% din populația europeană”, a explicat șefa Comisiei Europene, instituție care se laudă că distribuie vaccinurile „rapid și masiv”, insistând asupra „necesității” de a lucra „îndeaproape” cu țările U.E. și de a se coordona în această chestiune.

Ursula von der Leyen s-a dovedit o apărătoare ferventă a minorităților de orice fel și a pledat pentru o Europă incluzivă atunci când a trasat, în toamna anului 2020, direcția de relansare europeană pentru depășirea pandemiei. Este deci de mirare cum, între timp, aceasta începe să condiționeze drepturile și libertățile fundamentale de acceptarea vaccinării, deși e limpede că fiecare cetățean european ar trebui să aibă decizia liberă, bazată pe consimțământ informat, și să nu existe discriminare de tratament între cei care se conformează și cei care vor avea altă opțiune, bazată pe istoricul medical personal și pe libertatea de conștiință.
 
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat Comisiei Europene că este „urgent să se adopte o înțelegere comună cu privire la modul în care un certificat de vaccinare ar trebui să fie structurat astfel încât să fie acceptat în toate statele membre”, potrivit unei scrisori consultată de site-ul Politico, citat de ActiveNews.