ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinta UNJR, Dana Gîrbovan, consideră  că a venit momentul ca protocoalele SRI-DNA, care au la bază decizii ale CSAT, să fie desecretizate.  Este datoria președintelui Klaus Iohannis să facă toate demersurile pentru desecretizarea deciziilor CSAT prin care serviciilor de informații li s-au trasat sarcini în Justiție, afirmă Dana Gîrbovan într-un interviu pentru Mediafax.

„Existența unor protocoale secrete între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații (SRI), în baza cărora s-au format echipe mixte operative procurori – ofițeri SRI, protocoale care au la bază decizii ale CSAT care sunt tot secrete, încalcă regulile statului de drept și îndepărtează România de valorile democratice europene. Am văzut diverși formatori de opinie sau jurnaliști care încearcă să diminueze gravitatea existenței acestor protocoale, justificând că acestea reglementau pur și simplu o colaborare bazată pe lege. Prin astfel de abordări simpliste însă, aceștia arată că nu cunosc principiile esențiale ale statului de drept și democrației”, afirmă Dana Gîrbovan, președintele UNJR, în interviul acordat Mediafax.

Ea spune că pentru ca prevederile constituționale să fie aplicabile în mod concret, trebuie ca legea să fie accesibilă tuturor cetățenilor. „Cu atât mai mult accesul la lege este imperativ atunci când vorbim despre un proces penal, deoarece persoana acuzată trebuie să se apere în deplină cunoștință de cauză. Or, cel puțin din declarațiile publice ale procurorului general al României, Augustin Lazăr, ale directorului SRI, Eduard Hellvig și ale președintelui Comisiei de control a SRI, Adrian Țuțuianu, rezultă că aceste protocoale secrete au permis SRI-ului să fie implicat în urmărirea penală.

Implicarea SRI în urmărirea penală în baza unor protocoale secrete a fost contrară legii, deoarece legea de organizare a SRI interzicea acestui serviciu să facă acte de urmărire penală. Pentru cei care nu cunosc istoria represiunii din perioada comunistă, le aduc aminte că după instaurarea stalinismului în România comuniștii au dat legi și decrete care au fost secrete, adică necunoscute de către public. În baza lor însă au fost anchetați, judecați și condamnați oameni care, neavând acces la lege, nu s-au putut apăra. Modelul nostru de stat și de justiție ar trebui să fie cel democratic, desprins cu totul de sistemul impus în România de sovietici", a subliniat Dana Gîrbovan.
 
Pe de altă parte,  judecatoarea Dana Gîrbovan a denunțat decizia DNA de a deschide dosar penal membrilor Guvernului pentru emiterea Ordonanței 13/2017, afirmând că situația creată de DNA prin aceasta acțiune impune o analiză serioasă la nivel de sistem pentru a se afla care au fost cauzele care au permis un astfel de derapaj.