ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, judecătoarea Dana Gîrbovan, consideră că e timpul să se facă lumină în cazul SIPA, amintind că tema apare sistematic în spațiul public, iar apoi îngropată.
 
Pentru o justitie cu adevarat independentă, avem nevoie inclusiv să facem lumină în cazul SIPA, spune Dana Gîrbovan într-un text postat pe Facebook. Președinta UNJR spune că  serviciul secret al Ministerului Justiției „era înțesat de securiști”, iar prin intermediului lui erau "urmăriți și șantajați magistrați".

"Se vorbește, din nou, despre SIPA - serviciul secret militar din cadrul Ministerului Justiție, ce era înțesat de securiști și prin care erau urmăriți și șantajați magistrați. SIPA este o temă ce apare sistematic în spațiul public, este dezbătută câteva zile și apoi este iar îngropată, pentru a reveni recurent. E timpul să se facă lumină în acest caz. De 27 de ani de la căderea comunismului continuăm să activăm în diverse sectoare din societate, inclusiv în justiție, cu instituții și mentalități moștenite din orânduirea comunista. UNJR a avut poziții constante pentru clarificarea problemei SIPA, adresând numeroase cereri în acest sens instituțiilor abilitate", spune judecătoarea pe contul său de Facebook, atașând două link-uri unde a scris despre problema SIPA.

http://www.forumuljudecatorilor.ro/…/Art-3-Forumul-judecato…

http://www.unjr.ro/…/scrisoare-catre-premierul-dacian-ciol…/

Judecătoarea afirmă că „ministra Prună” nu a dorit desecretizarea acelei arhive, ci ca informațiile „de interes operativ” culese de SIPA să fie "transferate instituțiilor abilitate”. "Adică și acele informații compromițătoare și de șantaj la adresa magistraților să fie transmise, legal acum, "instituțiilor abilitate", fără a se preciza cine ar fi acelea", spune președinta UNJR.

„Pentru o justiție cu adevărat independentă, avem nevoie inclusiv să facem lumină în cazul SIPA”, spune Dana Gîrbovan în final.

DGPA a fost desființată în 2006, printr-o decizie a Ministerului Justiției, însă a rămas problema gestionării informațiilor colectate de instituție de-a lungul timpului. UNJR a cerut, la acea vreme, potrivit președintelui Uniunii, ca datele nevalorificate până la acea dată să fie distruse și ca restul informațiilor să fie gestionate în mod optim, solicitarea fiind înaintată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) către Ministerul Justiției.

Arhiva SIPA ar fi conținut mai multe seturi de documente, printre care s-ar fi numărat note informative din interiorul penitenciarelor, documente care s-ar fi aflat în posesia Serviciului Român de Informații (SRI) și alte informații care ar fi vizat implicarea unor magistrați în fapte de corupție, așa cum s-ar fi stabilit în urma auditului efectuat la DGPA, se arată în presa de la acea vreme, citată în materialul președintelui UNJR. Documentele anterioare anului 2001 nu ar mai fi existat, acestea fiind arse, au precizat în repetate rânduri cei care au avut legătură cu serviciul, notează Mediafax.