ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, susține că în domeniul oncologic este „dezastru” și că zilnic sunt foarte multe cazuri, iar peste tot este foarte aglomerat. El afirmă că există aparatură în spitale, dar că aceasta nu este folosită decât două, trei zile pe săptămână, menționând că aceste echipamente trebuie înlocuite în cinci ani, scrie News.ro, citat de ȘtiriPeSurse. 

„Statul este vinovat de crimă, este o crimă cu bună știință pentru că noi semnalăm astfel de lucruri de ani de zile. Spunem de 10-15 ani, atragem atenția miniștrilor și politicienilor la toate evenimentele la care participăm, noi suntem cu un pas înaintea lor și la accesul pacienților la servicii medicale, la investigații, la prevenție, la abordarea precoce a cazurilor pentru că abordarea precoce este cheia și în cancer. Cancerul se poate vindeca, marea majoritate a tipurilor de cancer se pot vindeca, important e să le descoperi la timp”, a afirmat Vasile Barbu.
 
El atrage atenția cu privire la programul pentru TBC, care este doar un „fiasco”:

„Avem problema TBC-ului la ora actuală, avem un mare program, mare pompă pe programul de TBC, este un fiasco. Numărul de pacienți nu a scăzut, așa cum ne așteptam, s-au înmulțit. De ce? Nu îi tratăm unde trebuie și cum trebuie, îi ținem în continuare pe stradă. Scrie în ordinul ministrului și în legislație că pot fi îngrijiți și în ambulatoriu. Pe cine îngrijești în ambulatoriu? Te-ai asigurat că acel pacient poate fi securizat, familia lui, publicul din jur, cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun, cei care merg la școală, sunt protejați? Nu, ceilalți nu sunt protejați. Și iată avem o creștere continuă, în fiecare lună avem indicatori triști”, a explicat președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

De asemenea, a semnalat și o alarmă în oncologie, care nu mai poate fi ignorată:

"În oncologie este dezastru. Zilnic avem n cazuri pe care nu știm cum să le mai plasăm pentru că nu știm unde să îi mai trimitem pe oameni, peste tot este foarte aglomerat. În schimb, avem în spitale RMN-uri, avem aparatură, au fost cumpărate, chiar din 2017 au fost niște programe, în 2018, 2019 au fost instalate. Aparatura nu este folosită sau este folosită două zile, trei zile pe săptămână. Ministerul Sănătății nu a elaborat niște norme prin care să oblige – sunt spitale publice, nu sunt private - managerii să utilizeze acele aparate la capacitate. Ele în cinci ani le schimbăm. Și dacă le folosim cu 18%, aveam niște evaluări anul trecut. Sunt spitale care au fost dotate în 2019 cu astfel de aparate, s-au dat o groază de bani din programe de la Ministerul Sănătății și sunt folosite în proporție de 18%. Prețul pe fiecare investigație în parte e de cinci ori mai mare. Avem o mare problemă cu repartizarea medicilor specialiști în teritoriu. Este posibil ca la diabet să avem programări dincolo de jumătatea lunii iunie. Sunt pacienți la ora actuală care nu mai au rețete pentru insulină”, a mai afirmat Vasile Barbu.