ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Baroului Federal German (BFG), care reunește cele 28 de barouri din Germania a transmis un mesaj avocaților români reuniți la Congresul Avocaților 2021 prin care și-a manifestat îngrijorarea cu privire la avocații români care au fost condamnați la ani lungi de închisoare pentru exercitarea profesiei de avocat în dosarul Ferma Băneasa.

Ulrich Wessels a spus că „nu există niciun fundament în baza căruia avocatul să fie considerat complice al clientului său prin simpla apărare a drepturilor acestuia într-un proces penal și că asta reprezintă de fapt un mod de a intimida avocații”. Wessels a subliniat că „este o datorie să nu uităm niciodată că oricine are dreptul la apărare printr-un avocat independent și că aceasta este o datorie și față de istoria dreptului nostru european.”

Ulrich Wessels s-a adresat Congresului Avocaților 2021, organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), iar în mesajul său vorbește despre sprijinul profesiei de avocat în România.

Președintele a afirmat că „într-un caz puternic mediatizat, doi avocați români la ani lungi de închisoare pentru faptul de a-și fi exercitat profesia de avocat. Singurul motiv pentru care au fost găsiți vinovați constă în apărarea conștiincioasă și profesionistă a clienților lor. Din perspectiva noastră, o astfel de condamnare este inexplicabilă. Într-un stat de drept, oricine are dreptul de a beneficia de o apărare competentă și lipsită de teamă. Dreptul la apărare este mai vechi decât orice constituție sau drept consacrat în scris”, concretizează acesta.


Robert Roșu a fost condamnat pe 17 decembrie în dosarul „Ferma Băneasa”, faptele pentru care a fost acuzat fiind unele normale în exercitarea profesiei de avocat. Avocatul a fost trimis în închisoare în baza unei minute. Hotărârea judecătorească a fost publicată abia câteva luni mai târziu, în ciuda faptului că, legal, motivarea trebuie publicată în decurs de 30 de zile.

Baroul Federal German coordonează activitatea celor 28 de barouri din Germania și adoptă legislația secundară privind profesia de avocat din Germania.