ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce luni de zile a spus că va fi ultimul brazilian care se va vaccina, președintele Jair Messiah Bolsonaro a dat înapoi și a declarat marți seară că a decis să nu facă vaccinul Covid-19 vreodată, scrie O Globo. 

Președintele, acuzat că a ignorat ofertele unor vaccinuri, cum ar fi cel al Pfizer, și că le-a debusolat pe altele, cum ar fi CoronaVac, a declarat într-un interviu la "Jovem Pan Radio" că a văzut "studii noi" și a decis să nu se vaccineze.

„În ceea ce privește vaccinul, am decis să nu-l mai iau. Văd noi studii. Imunizarea mea este acolo sus. De ce ar trebui să iau vaccinul? Ar fi același lucru ca și cum ai juca la loto 10 reali pentru a câștiga 2 reali. Nu am nevoie de el!” - a spus Bolsonaro, care în trecut s-a arătat și adept al tratamentului cu Ivermectină pentru cazurile de Covid.

Spre deosebire de Iohannis, care a anunțat înăsprirea restricțiilor și i-a îndemnat la vaccinare pe „dragii de români”, iar pe ceilalți, i-a făcut vinovați, iresponsabili, conspiraționiști, răspânditori de știri false și oameni cu imaginație bogată, Bolsonaro, care conduce o țară de peste 210 de milioane de locuitori, refuză să facă presiuni asupra cetățenilor pentru a se vaccina, lăsându-le brazilienilor dreptul de a alege.

Chiar în timpul unei călătorii pe coasta din Sao Paulo, Bolsonaro a criticat cerința de a face dovada vaccinării pentru a merge la meciul cu Santos din campionatul brazilian. În ultimele săptămâni, președintele criticat propunerea unui certificatul de vaccinare, necesar pentru a merge în anumite locuri.

În interviu, Bolsonaro a spus că nu este împotriva vaccinului și s-a justificat spunând că, în decembrie, a semnat o măsură provizorie prin care a deblocat 20 de miliarde de dolari pentru achiziționarea acestora.

Președintele, însă, a spus că există o "viclenie" pentru ca mai multe vaccinuri să fie cumpărate și a insinuat că această cerință este determinată de companii.

„Nu sunt împotriva vaccinului, atât de mult încât abia în decembrie anul trecut am semnat o măsură provizorie de 20 de miliarde de dolari pentru a cumpăra vaccinul și astăzi aproape toată lumea a luat cel puțin prima doză. Acum, cereți din nou vaccinul. Se pare că miroase a afacere acolo. Pentru mine, libertatea contează înainte de toate. Dacă cetățeanul nu vrea să ia vaccinul este dreptul lui și punct.” - a spus el.

Bolsonaro este unul dintre puținii lideri mondiali care au refuzat să fie vaccinați. În luna iulie a acestui an, GLOBO a dezvăluit că marea majoritate a șefilor de stat sau de guvern din întreaga lume au fost vaccinați pentru a încuraja campaniile de imunizare din țările lor.

În G20, un grup care reunește cele mai bogate 20 de țări din lume, doar Bolsonaro nu a fost vaccinat. Președintele Chinei, Xi Jinping, nu a comunicat dacă a fost sau nu vaccinat.
 
La recenta reuniune ONU, președintele nevaccinat al Braziliei a preferat să cineze la New York în stradă, împreună cu membrii delegației sale.