ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a declarat sâmbătă că măsurile care vizează restrângerea unor drepturi, precum internarea obligatorie, pot fi luate numai prin lege și numai în anumite condiții excepționale. El a atras atenția că CCR nu poate fi acuzată pentru greșelile care se fac pe plan legislativ de către alții și pe care Curtea le respinge,  potrivit Agerpres

„Măsurile care vizează restrângerea drepturilor - internarea obligatorie - trebuie luate prin lege. (...) Restrângerea unor drepturi, potrivit articolului 53 din Constituție, se poate face numai prin lege și numai când sunt îndeplinite condițiile de stare de urgență, periclitarea sănătății. Toate condițiile acestea există, numai că măsura trebuie luată prin lege. (...) Regret foarte mult că multe din greșelile care se fac pe plan legislativ - eu nu discut de greșeli politice sau de altceva - ni se pun nouă în cârcă, pentru greșeli evidente. Am declarat mai multe acte normative neconstituționale pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Legislativ, pentru faptul că lipsea avizul CSM, pentru faptul că lipsea avizul Consiliului Economic și Social”, a afirmat Valer Dorneanu, într-o intervenție telefonică la televiziunea Digi 24.

Președintele CCR a subliniat că, în prezent, pentru internarea obligatorie, România are reglementări doar în domeniul penal, nu și în cel sanitar.

„Deocamdată, pentru internarea obligatorie noi avem reglementări doar în domeniul penal. În domeniul sanitar nu avem”, a explicat acesta.

Răspunzând reacțiilor vehemente exprimate inclusiv de premier, Valer Dorneanu a mai afirmat că el nu a auzit nicăieri în Europa să fie criticată o hotărâre judecătorească a „celei mai mari Curți de Apel din țară”. El a sugerat că măsurile restrictive puteau fi adoptate printr-o lege generală, nu atribuind ministrului Sănătății prerogative pe care nu le are în restrângerea unor drepturi fundamentale.

„Se critică ceea ce eu nu am mai auzit în Europa - o hotărâre judecătorească, și nu oricare, ci a celei mai mari Curți de Apel din țară. (...) Eu aș întreba la care din țările europene primul-ministru sau o altă autoritate desființează pur și simplu Curtea Constituțională? Eu îl respect foarte mult pe primul-ministru și știu ce presiune este pe capul dânsului - și politică, și toate pandemiile acestea care sunt - s-a străduit să ia măsuri care se impun, la sfaturile unor oameni foarte competenți în domeniul medical. De ce nu a luat aceste măsuri legal? Trebuia la început o lege generală și să nu dea în competența ministrului Sănătății măsuri de genul restrângerii unor drepturi, a libertății și așa mai departe”, a arătat Valer Dorneanu.

Potrivit acestuia, atât CCR, cât și Avocatul Poporului, CSM și puterea judecătorească, deși sunt blamate, nu au înțeles decât să își facă datoria.

„Este activă doamna Avocat al Poporului și o respect pentru asta. Nu toate sesizările dumneaei au fost admise de CCR. Deci și CCR, și Avocatul Poporului, și CSM, și puterea judecătorească - toți își fac datoria. Aflu acum mai nou că nu numai noi suntem dușmani și cu Avocatul Poporului, ci și Justiția”, a comentat președintele CCR.

El a atras atenția că nu este constituțional „în niciun stat de drept” să se dea posibilitatea ca printr-un ordin al ministrului Sănătății să se ia măsuri privative de libertate sau care încalcă drepturi cetățenești fundamentale.

„A venit pandemia peste noi. Se știa, era la câteva sute de kilometri de noi. Nici atunci nu am scos o lege. Am dat acea ordonanță. Noi am răspuns la ea. Nici după ce am dat ordonanțele cu privire la starea de urgență nu s-a luat măsura legală de a da o lege. A apărut după starea de urgență Legea 55, care a fost atacată la CCR. Nici în legea aceasta nu s-au prevăzut măsuri care să justifice restrângerea drepturilor - carantină, internarea obligatorie. S-a dat posibilitatea ca prin ordin al ministrului Sănătății să se ia asemenea măsuri, ceea ce nu este constituțional în niciun stat de drept”, a subliniat Valer Dorneanu.