ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, spune, într-un text postat pe Facebook, că decizia Guvernului Cioloș de a nu mai da bani bisericilor în 2016 are la bază raționamente politice, și nu economice.De aceea, PNȚCD solicită Parlamentului să respingă propunerea de buget cu privire la sprijinul cultelor religioase.

Pavelescu susține că decizia Guvernului privind bugetul pe 2016 seamănă mai mult cu un act de război împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Liderul PNȚCD îl acuză pe Cioloș de "ipocrizie" și "dorința de a învrăjbi societatea românească în scopuri personale".

"Dacian Cioloș a luat o decizie capitală, care împarte apele: niciun ban de la buget pentru intreținerea și construcția de biserici pe 2016. Nu numai cu privire la Biserica Ortodoxă Română, ci la toate cultele recunoscute.

Gestul nu are rațiuni economice, fiind vorba despre o sumă infimă pentru buget, aproximativ 40 de milioane de euro - anul trecut. Se putea reduce suma la 10, 20 milioane, 5, poate, să fie păstrată măcar simbolic. 

Gestul are rațiuni exclusiv politice, război declarat împotriva Bisericii Ortodoxe Române din partea lui Dacian Cioloș, aparatnikul de la Bruxelles. Cioloș, deloc inocent în politică, așa cum s-a spus, speculează cinic ura unei părți a populației împotriva BOR, asmuțită cu atât mai mult de o societate civilă confiscată de Soros și valul secularizării agresive, pentru a capitaliza electoral politic. 

Și Traian Băsescu a făcut acest joc, în campania pentru prezidențiale din 2004 și i-a reușit, la un nivel, însa, mai mic. Decizia lui Cioloș este inacceptabilă, acestea fiind rațiunile, și nu poate rămâne neamendată.
Reacția Patriarhului Daniel este doar aparent dură, un început. Poate deveni, numai dacă va lansa BOR într-o luptă deschisă împotriva guvernului, ceea ce, probabil, nu se va întâmpla.
 
Îi atrag, cel puțin deocamdată, atenția lui Cioloș, că România nu este Franța, patria lui adoptivă, iar 1989 nu se aseamănă cu 1789, anul decapitării lumii "vechi" și, odată cu ea, a Bisericii Catolice în Franța. O acțiune concertată de subminare a BOR de către Cioloș, nu are niciun mandat popular, o asemenea acțiune, de război împotriva BOR, legislativă, nefiind legitimă, ci doar poziția precarului prim-ministru, venit în fruntea guvernului în urma unei tragedii.

PNȚCD solicită Parlamentului să respingă propunerea de buget cu privire la sprijinul cultelor religioase. Sau, dacă se face, Parlamentul să decidă, în baza aceluiași principiu, "restitutio in integrum", restituirea tuturor bunurilor bisericilor de către stat. Ori, ori. Să se facă într-un fel dreptate. Nu e vorba, așa cum am spus, de o chestiune economică, ci de un act de război, de o gravitate excepțională. Poporul este și creștin, d-le Cioloș, sau doar cetățenesc? Imnul național spune că da! Când ați depus jurământul de premier, v-ați făcut semnul crucii, iar apoi ați spus că sunteți un bun creștin și român. Vă acuz de ipocrizie și de dorința de a învrăjbi societatea românească în scopuri personale!
 
Mai dau un mesaj Premierului și Patriarhului, deopotrivă: Biserica (bisericile) sunt ale lui Hristos și ale credincioșilor, nici ale statului, nici ale clerului, ci ale popoarelor", a scris Pavelescu pe Facebook.