ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele grupului petrolier rus Lukoil, Vagit Alekperov, a demisionat intempestiv din funcție, a anunțat joi al doilea mare producător de petrol din Rusia, după ce la începutul lunii martie Alekperov a făcut un apel pentru oprirea imediată a ofensivei rusești în Ucraina, informează agenția AFP, citată de Agerpres

„Președintele Consiliului de Administrație al Lukoil, Vagit Alekperov, a informat compania despre decizia sa de a demisiona din funcția de membru al consiliului director și președinte”, a anunțat al doilea mare producător de petrol din Rusia într-un comunicat de presă.

Compania Lukoil nu a dezvăluit motivele pentru care Vagit Alekperov a demisionat. În vârstă de 71 de ani, Alekperov conducea Lukoil din 1993 și la data de 31 martie 2022 deținea 3,12% din acțiunile companiei, la care se adaugă un alt pachet de 5,43% din acțiunile Lukoil prin intermediul unor trusturi și fonduri mutuale.

Cu o avere de 10,5 miliarde de dolari, Vagit Alekperov este al 10-lea cel mai bogat om din Rusia, potrivit revistei Forbes.

Anunțul intervine la o săptămână după ce miliardarul a fost plasat pe lista personalităților rusești sancționate de Marea Britanie. Numeroși oligarhi și înalți oficiali ruși au fost sancționați de țările occidentale, iar averile lor a fost înghețate (a se vedea cazul lui Roman Abramovici), însă Vagit Alekperov este primul președinte al unui grup energetic din Rusia care a demisionat.
 

Lukoil România este unul dintre liderii pieței petroliere din țara noastră, având o cotă de aproximativ 20% din piața totală de produse petroliere. În prezent, compania rusească deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție.