ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gruparea teroristă al-Mourabitoune a publicat, sâmbătă, o înregistare video cu un ostatic român, identificat drept Iulian Gherguţ. Acesta, agent de securitate, a fost răpit pe 4 aprilie din nordul Burkina Faso, iar în înregistrare face apel la autorităţi să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa, notează Mediafax.

Filmarea durează mai puţin de un minut şi este primul indiciu că ostaticul român ar mai fi în viaţă. În imagini poate fi văzut Iulian Gherguţ, înconjurat de trei bărbaţi înarmaţi, mesajul fiind înregistrat în exterior, iar ostaticul vorbind în limba franceză.  

Bărbatul în vârstă de 39 de ani se prezintă, spune că este deţinut de al-Mourabitoune, la Tambao, în nordul statului Burkina Faso şi precizează că mesajul a fost înregistrat la 18 august. Acesta se adresează familiei sale, prezentând numele mamei sale, apoi al tatălui său şi cerându-le să facă totul pentru a facilita eliberarea sa.

El se adresează apoi directorului societăţii Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, apoi Guvernelor din România şi Burkina Faso. Ostaticul imploră să negocieze cu răpitorii pentru a obţine cât mai rapid eliberarea sa.

Reamintiim că Iulian Gherguţ, responsabil cu securitatea minei de mangan din Tambao, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, a fost răpit la 4 aprilie de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.

Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului".

Mesajul audio a fost difuzat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar. Cu această ocazie, Sahraoui şi-a reiterat jurământul de credinţă faţă de gruparea Stat Islamic, semnalând ruptura faţă de Mokhtar Belmokhtar, care şi-a redenumit recent gruparea al-Qaida în Africa de Vest.
 
În acest context, MAE transmite că Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video publicat şi confirmă că persoana care apare în înregistrare este cetăţeanul român Iulian Gherguţ.
 
„Celula de criză interinstituţională studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video menţionat. Totodată, Celula de criză interinstituţională confirmă că persoana care apare în materialul video este cetăţeanul român în cauză. În cazul în care veridicitatea materialului video se confirmă, se poate considera că materialul reconfirmă datele deţinute deja de celula de criză interinstituţională conform cărora cetăţeanul român se află în viaţă şi este în bune condiţii de sănătate", transmite MAE.