ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Episcopia ortodoxă română a Basarabiei de Sud va fi construită prima mănăstire dedicată eroilor români înhumați la Tiganca, localitate unde Armata Română a înregistrat mari pierderi de vieți omenești în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Agenția de Știri Basilica

Pentru construirea acestui așezământ, mai multe asociații din cele două state românești au demarat o campanie de strângere de fonduri.

„Există locuri unde istoria s-a scris cu sânge…. Există locuri unde libertatea a luat forma sacrificiului suprem… Există locuri ce cheamă la memorie și mântuire… Un astfel de loc este Dealul Țiganca de pe malul Prutului, unde pământul mai păstrează urmele obuzelor ce i-au mușcat din holde în vara fierbinte a anului 1941, iar în noapte se mai aud gemetele celor care și-au pierdut viața în una dintre cele mai crâncene bătălii pentru Basarabia”.

„După decenii de tăcere, pământul a scos la iveală oasele înălbite, într-un ultim gest de chemare la memorie: cine nu-și cinstește eroii, n-are viitor! După mai multe demersuri, Statul Român a amenajat aici un cimitir ostășesc, cu 1200 de cruci ridicate în onoarea ostașilor și ofițerilor români care s-au jertfit pentru dezrobirea Basarabiei.
 
Locul este străjuit de bisericuța mănăstirii aflate în construcție: loc de închinăciune pe drumul onoarei, prima mănăstire din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud/ Republica Moldova/ Patriarhia Română, închinată eroilor care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea noastră”, se precizează într-un comunicat publicat pe pagina web a TVR Moldova

Bătălia de la Țiganca, din iulie 1941, este considerată de istorici cea mai sângeroasă bătălie purtată de români pentru reîntregirea granițelor țării. Pierderile Armatei Române s-au ridicat la 4.271 de morți, 12.326 de răniți și 6.168 de dispăruți.

Mănăstirea Eroilor Români din localitatea basarabeană Țiganca va avea hramul „Înălțarea Domnului”, sărbătoare religioasă ce coincide cu Ziua Eroilor.

TVR Moldova și Radio România Chișinău, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare pentru România, Asociația Tighina și Asociația Europeană de Strategii Politice „Nicolae Costin” lansează campania de strângere de fonduri pentru ridicarea acestui așezământ monahal și complex memorial. Sunteți rugați să contribuiți cu o donație în următoarele conturi:

Cont RON (Cod IBAN) – MD59AG000000022514123507

Cont MDL (Cod IBAN) – MD16AG000000022514123505

deschise la BC Moldova Agroindbank S.A., sucursala Cantemir, cod AGRNMD2X712

având ca beneficiar Mănăstirea Eroilor Români „Înălțarea Domnului” din Republica Moldova (Cod fiscal: 1016620006909).