ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După o serie de întâlniri la Bruxelles, ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a venit în România pentru a se întâlni cu președintele Iohannis, premierul Dăncilă, dar și cu încă ministrul justiției Ana Birchall. Ambasadorul a declarat într-o conferință de presă că invitația procurorului șef american William Barr către Ana Birchall este un semn important al îngrijorării Statelor Unite pentru stabilitatea statului de drept din România. Gordon Sondland a dat asigurări în privința relațiilor strânse dintre Ministrul Ana Birchall și Statele Unite.

„Sunt încântat să mă aflu în România, să mă întâlnesc cu prietenii noștri, avem o relație de lucru foarte apropiată cu Guvernul român. După cum bine știți președintele Iohannis a fost recent la Washington să se întâlnească cu președintele Trump, au discutat multe subiecte. Ideea principală vine din faptul că România este o democrație reală și ei lucrează neobosit să se asigure că se respectă statul de drept și crează un climat prietenos pentru investiții din vest. Avem foarte multe înterese culturale în comun. Tocmai m-am întâlnit cu liderii UE și am venit în România ca o continuare a întâlnirii președintelui Trump cu președintele Iohannis. M-am întâlnit aici cu președintele, cu premierul Dăncilă și Ana Birchall, ministrul Justiției",  a declarat Gordon Sondland.

Ambasadorul a dezvăluit intențiile procurorului american William Barr de a-i prezenta Anei Birchall o serie de măsuri pe care România ar trebui să le ia pentru a reveni la stabilitate în ceea ce privește statul de drept.

„Stalele Unite ale Americii sunt foarte îngrijorate de respectarea statului de drept. Este foarte dificil să creezi un climat propice pentru investiții în orice țară, dacă sunt unii care vor să pună capitalul în pericol, sau mai important, dacă regulile sunt reguli azi și se vor schimba mâine, după ce ti-ai riscat capitalul. Domnia legii este extrem de importantă și un foarte bun exemplu pentru îngrijorarea noastră în ceea ce privește statul de drept este că procurorul nostru general a invitat-o recent pe ministra justiției, și acesta este unul dintre motivele pentru care mă aflu aici, să vorbim despre acea invitație. Să vină în Statele Unite și să continue să lucreze cu el și cu echipa lui la foaie de parcurs pentru România, un plan clar, în opinia Statelor Unite, cu dispozițiile și măsurile corecte care trebuie luate în legislație și în ordine executive pentru a face statul de drept stabil" a spus ambasadorul american la o întâlnire cu jurnaliștii români la ambasada SUA din București.