ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cristina Tunegaru, profesoara de limba română devenită cunoscută după ce a declarat  că nu respectă programa școlară, refuzând să îi predea la cursuri pe Eminescu, Slavici sau Sadoveanu, se războiește în continuare cu ministerul Educației. 
 
Profesoara Tunegaru readuce în atenție, pe Facebook, un text pe care spune că l-a publicat în urmă cu doi ani, dezamagită de faptul că cei care alcătuiesc programa școalară nu renunță la obligativitatea studierii lui Eminescu în școală.  „De-a lungul anilor a trebuit să regurgitez ceea ce au mestecat alții, a trebuit să învăț cuvinte și idei despre poezia eminesciană”, se plânge profesoara de limba română, deranjată că nici acum, la doi ani după ce a scris acest text, nu s-a schimbat nimic.

Reamintim că Tunegaru a fost surprinsă cu anunțuri în care vindea lucrări de licență pe internet, dar și că oferea meditații elevilor, după ce a susținut că nu a făcut niciodată așa ceva.

Acesta este textul postat de Cristina Tunegaru:

Acum doi ani publicam un articol despre studierea lui Eminescu în școală. Ce părere aveți, s-a schimbat ceva?

„Încă de la primele contacte cu Eminescu, le cerem copiilor să fie ceea ce nu sunt, adulți. Și dacă ei nu sunt adulți, îi facem noi cu forța, oferindu-le de-a gata ceea ce ar trebui să spună despre marele Eminescu. Și de aici se naște îndepărtarea de poezie și impresia de nestrămutat că Eminescu e un poet dificil de înțeles. Unor copii care nu au citit poezie și nu știu să simtă poezia, le cerem să îl comenteze pe Eminescu? Pentru cineva care știe ce înseamnă o poezie a acestui poet, ideea aceasta sună ca o blasfemie. Nimeni cu excepția a doi profesori ai Facultății de Litere, nimeni nu mi-a cerut punctul de vedere despre o poezie a lui Eminescu. De-a lungul anilor a trebuit să regurgitez ceea ce au mestecat alții, a trebuit să învăț cuvinte și idei despre poezia eminesciană. Interpretările făcute textelor lui Eminescu sunt mai importante decât chiar poeziile. Vrem prin Eminescu să spălam minți sau să le îngrădim, să le croim după un calapod al inutilității, ascunzându-ne sub pretextul că Eminescu este poetul național?”