ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Istoricul Cristian Niță, profesor la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV), a decedat subit miercuri, în urma unui atac de cord. Cristian Niță urma să împlinească 47 de ani peste o lună. Vestea a căzut ca un fulger asupra corpului profesoral și studenților săi, cărora li s-au suspendat cursurile.

Conf. univ. dr. Cristian Niță a fost șeful Departamentului de Științe Sociale, Facultatea de Informații din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”. Era licențiat în istorie și științe politice la Universitatea București și doctor în științe militare și informații al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”.

Conform unei descrieri de pe site-ul Masterului Studii de Securitate al Facultății de Sociologie, unde preda de asemenea cursuri, tânărul profesor avea o experiență de peste 20 ani în cercetare și activitatea de învățământ, fiind autor/ co-autor a peste 10 cărți și studii de specialitate și peste 30 de articole în domeniul studiilor de intelligence, problematica de securitate a Orientului Mijlociu, a Balcanilor de Vest și a Regiunii Mării Negre. Domeniile sale de specializare sunt analiza de intelligence, geopolitica și istoria serviciilor de informații.

„Profesorii Irina Holdevici, Maria Voinea, Septimiu Chelcea, Ion Mânzat, Cristian Troncotă, Ion Ghinoiu, Ion Negreț, Mihai Ungheanu, Tudorel Butoi, Dan Crăciun, Marian Niță, Inocențiu Drăghicescu, Ciprian Sasu, Liviu Mitrănescu, Cristian Niță și Doru Bratu, se numără printre cei care, pe parcursul anilor, ne-au transmis, cu har și pasiune, cunoștințe de psihologie, sociologie, logică, filosofie, etică, statistică, pedagogie ,istorie socială ori cea a serviciilor secrete.”, se scrie într-un articol despre Academia Națională de Informații într-o ediție online a Revistei SRI Intelligence. De altfel, conf. univ. dr. Cristian Niță apare și ca redactor șef al Revistei Române de Studii de Intelligence publicată sub egida ANI.

El a fost angajat ca profesor la SRI după numai un an de la finalizarea studiilor, fiind remarcat la Colegiul Național „Spiru Haret”, după cum arată CV-ul său. A lăsat în urmă un copil.

„Dumnezeu să te odihnească împreună cu drepții, Cristi Niță!

Nu pot scrie la trecut despre tine, om bun, om frumos de care mă leagă 30 de ani de prietenie.

Foștii absolvenți ai Facultății de Istorie, promoția 1997, Universitatea București, își pot lua rămas bun de la cel care va rămâne veșnic în inimile noastre, începând de mâine (azi, vineri, 27 mai 2022), când va fi depus la Biserica din spatele cinematografului Flamura de pe șoseaua Giurgiului.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă.

47 de ani fără o lună. 47 de ani în care a fost un om bun structural, un om cu care am râs în hohote și care mi-a fost un prieten extraordinar, un om cu care am organizat primul bal al bobocilor, un OM minunat.
Șocul este prea mare ca să mai pot scrie ceva.”, a scris o fostă colegă de-a sa pe o pagină de social-media.

Fostul ofițer de la AntiTero Cristian Barna, acum prorector al ANI, l-a omagiat, în câteva cuvinte, pe contul său de LinkedIn:

„Cum știm când trebuie să scriem numele unui OM cu litere mari? Simplu, când SUFLETUL său este mare! CRISTIAN NIȚĂ avea un SUFLET MARE! NEMĂSURABIL DE MARE! Poate din acest motiv Dumnezeu l-a chemat în această dimineață!
Drum lin spre ceruri Prietene!”