ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentarii UDMR au depus la Senat, pe 8 februarie, un proiect de lege de modificare a Codului de Procedură Penală care prevede, printre altele, că infracțiunea de abuz în serviciu să se aplice magistratilor care „cu rea-credință sau gravă neglijență a comis una din acțiunile care au condus la situația generatoare de daune". 

Inițiativa este semnată doar de parlamentari UDMR, scrie HotNews.

Practic, proiectul prevede modificarea articolului 542 din Codul de Procedură Penală precum și adăugarea unui nou alineat, care prevede:
„Fapta persoanei care cu rea-credință sau grava neglijență a comis una din acțiunile care au condus la situația generatoare de daune constituție abuz în serviciu și se pedepsește conform art. 297 alin. (1)." 
Art. 297 din Codul Penal se refera la abuzul in serviciu: 

(1^1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.