ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proiect de lege care pornește de la prevederea constituțională potrivit căreia statul este obligat să protejeze interesele naționale în activitatea economică ar putea stopa jaful comis în România ultimilor ani și privatizările ilegale. Inițiatorul acestui proiect legislativ, senatorul PSD Șerban Nicolae, vrea ca privatizări controversate, precum cele de la Hidroelectrica, CFR, la Poșta Română sau în domeniul energiei și resurselor strategice să fie blocate pentru cinci ani.

Proiectul de lege depus la Senat prevede blocarea privatizărilor în domenii strategice și restituirea integrală a activelor privatizate fraudulos, până acum. Practic, legea inițiată de senatorul PSD Șerban Nicolae ar bloca pentru cinci ani privatizări la Hidroelectrica, CFR, la Poșta Română sau în domeniul energiei și resurselor strategice, scrie DCNews.
 
De asemenea, în privința recuperării activelor, legea ar urma să se aplice și în cazul acțiunilor la Fondul Proprietatea pe care le-au primit samsarii de drepturi litigioase, dacă există decizii ale instanțelor care stabilesc definitiv existența unei fraude. 

 Actul normativ inițiat de Șerban Nicolae pleacă de la prevederea constituțională potrivit căreia statul este obligat să protejeze interesele naționale în activitatea economică și de la principiul reparării prejudiciului creat de privatizările ilegale.

Ca urmare, sunt precizate prin lege domeniile strategice și se prevede că, în cazul unor privatizări ilegale, statul este repus în situația anterioară privatizării. Un eventual cumpărător al acțiunilor care revin la stat se poate îndrepta împotriva celor care au beneficiat de pe urma privatizărilor sau restituirilor ilegale, pentru a-și recupera prejudiciul. Proiectul de lege ar urma să fie dezbătut în urgență, la Senat, ceea ce înseamnă că ar putea fi votat până în luna octombrie. Ulterior, urmează dezbaterea în Cameră.
Potrivit proiectului de lege, "Statul trebuie să asigure protecția intereselor naționale în activitatea economică, cu respectarea regulilor economiei de piață, bazată pe libera inițiativă, libertatea comerțului, protecția concurenței loiale și a angajamentelor internaționale specifice.

Protecția bunurilor din domeniul public și domeniul privat al statului și a drepturilor reale aferente acestor bunuri, precum și participațiile statului în sectoarele de interes strategic, reprezintă interesele naționale în activitatea economică, esențiale siguranței statului".