ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți parlamentari PSD și ALDE au depus la Senat o inițiativă legislativă care prevede amenzi usturătoare pentru cei care produc sau vând pe post de miere produse asemănătoare obținute din înlocuitori. 

Prin acest proiect legislativ se dorește protejarea apicultorilor români, dar și a consumatorilor care, tot mai des, cumpără miere contrafăcută.

Inițiativa legislativă înregistrate marți la Senat urmăreste modificarea Legii apiculturii 383/2013. 

Conform proiectului legislativ, apicultorii și comercianții vor fi obligați să afișeze vizibil țara de origine sau locul de proveniență a mierii și a produselor apicole. 


Dacă mierea sau un alt produs apicol este obținut prin amestecarea cu alte produse similare din alte țări, va trebui menționat și acest aspect pe etichetă. 

Producătorii de miere sau alte produse apicole vor putea folosi mențiunea „produs natural" pe etichetă dacă  utilizează ca materie primă numai miere sau alte produse apicole.

De asemenea, mențiunea „Produs românesc" va putea fi utilizată numai pentru mierea sau produsele apicole rezultate din materii prime naturale, de proveniență românească. 

Cei care încalcă aceste obligații vor putea fi amendați cu sume între 5.000 și 10.000 de lei, mai prevede propunerea legislativă. 

Amenzi și mai mari, cuprinse între 20.000 și 25.000 de lei, vor fi prevăzute "în cazul producerii, expunerii spre vânzare sau vânzării de miere și produse apicole pentru consum cunoscând că sunt obținute din înlocuitori". În plus cei care recurg la aceste metode ar urma să se aleagă și cu retragerea autorizației de funcționare pe o perioadă de 6 luni, potrivit inițiativei legislative. 

Pentru aplicarea amenzilor menționate, va fi împuternicit personalul din Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor precum și din Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.  


Initiațiva legislativă are însă de urmat o cale lungă: comisiile de specialitate din Senat, plenul Senatului, aceeași procedură la Camera Deputaților, promulgarea de către președintele țării, publicarea în Monitorul Oficial.