ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți parlamentari ai Partidului Național Liberal și ai Partidului Mișcarea Populară au inițiat un proiect de lege, prin care solicită o nouă sărbătoare națională.Politicienii vor ca ziua de 15 mai să devină Ziua ardelenilor, inițiatorii susținând că actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul Revoluției române de la 1848, enunțat pe Câmpia Libertății de la Blaj, la 15 mai 1848.

„Ziua de 15 mai are o însemnătate istorică deosebită pentru ardeleni. Pe data de 15 mai 1848, pe Câmpia Libertății de la Blaj s-au adunat 40.000 de români, care și-au expus revendicările naționale, politice, religioase și sociale, pentru ca națiunea romănă din Ardeal să beneficieze de aceleași drepturi ca și celelalte națiuni care locuiau în această provincie”, se precizează în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege depus la Camera Deputaților.

„După cum sublinia și marele om politic sălăjean Iuliu Maniu, strănepotul lui Simion Bărnuțiu, actul istoric de la 1 Decembrie 1918 a avut la bază programul revoluției române de la 1848, enunțat pe Câmpia Libertății de la Blaj, în ziua de 15 mai 1848. (…) Credem că propunerea noastră, ca ziua de 15 mai să devină o zi de sărbătoare națională, este cu totul îndreptățită”, se mai menționează în expunerea de motive.

Conform proiectului, sărbătorirea anuală a Zilei ardelenilor poate fi marcată de autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale, reprezentanțele României în străinătate, precum și de instituțiile publice de cultură din țară și străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter cultural-artistic și științific.