ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 22:35 Proiectul de lege privind carantinarea și izolarea a fost aprobat joi seara de Camera Deputaților, cu 266 de voturi pentru, 11 împotrivă și 8 abțineri, potrivit Agerpres. El va fi înaintat Senatului, care este for decizional în acest caz.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, joi, un raport favorabil la proiectul Guvernului privind carantinarea și izolarea, fiind acceptate mai multe amendamente convenite și în urma discuției cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat, informează Agerpres.

S-au înregistrat 24 de voturi pentru raport și o abținere.

Proiectul urmează să intre joi seara în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, care este prima Cameră sesizată, după care va merge la Senat, care este for decizional.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat joi că, în urma discuției cu reprezentanții Parlamentului, s-a ajuns la un proiect viabil, care permite autorităților „să-și facă treaba”, mai arată Agerpres

„Am venit cu acest proiect în urma deciziei CCR și am luat în seamă toate aspectele ridicate privind măsurile pe care le luăm pentru combaterea răspândirii și pentru răspunsul la situația cu COVID-19, dar proiectul de lege nu este făcut numai pentru asta, este un proiect mai general, care prevede toate aspectele legate de carantinarea în situații epidemiologice de risc biologic. În corpul legii sunt mai multe definiții care să clarifice fiecare dintre termenii folosiți. Pentru carantină și izolare am adoptat terminologia din regulamentul sanitar internațional, nu am mai rămas pe terminologia folosită în România. Atunci a rămas carantinarea pentru persoanele care sunt potențial infectate și care sunt sănătoase și care sunt în perioadă de incubație, iar din punct de vedere al izolării se referă la persoanele bolnave care sunt deja afectate, acolo se vorbește de izolarea și internarea persoanelor”, a explicat el, la ședința Comisiei juridice, desfășurată online.

Șeful DSU a ținut să precizeze că detașarea personalului medical pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19 se va face pe o perioadă de maximum 30 de zile.