ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Florin Cîțu a afirmat, luni, că în România nu va fi folosit certificatul verde, despre care se vorbește la nivel european. „Românii vor merge în vacanță fără”, a declarat premierul, informează Bursa.ro. Ne amintim că și Klaus Iohannis avusese o declarație împotriva certificatelor de vaccinare, după care a votat la Consiliul European din 25-26 februarie 2021 exact opusul a ceea ce promisese la București. Cîțu a specificat însă și condiția: „Putem vorbi clar de o redeschidere a economiei, dar trebuie să ne vaccinăm”

Premierul a mai afirmat, luni, într-o conferință de presă, că speră ca de la 1 iunie să fie diminuate cât mai multe măsuri și că se va forma un comitet interministerial care va gestiona ridicarea treptată a măsurilor. Aceasta nu este în sine o știre, decât dacă deducem ceea ce Cîțu încerca să nu ne spună explicit: în următoarele două luni, România nu scapă de restricții. 

„Mai exact (ce măsuri se vor ridica - n.r) vom vedea după ce se va întruni acest comitet, dar eu sper să fie cât mai multe”, a afirmat premierul, adăugând că ar dori „o vacanță mult mai bună ca anul trecut și mai sigură”.

Întrebat dacă se va folosi certificatul de vaccinare în România, premierul a negat categoric: „În niciun caz. În România nu se va aplica certificatul verde. Românii vor merge în vacanță fără. De aceea avem acest Comitet interministerial ca să ne asigurăm că se vor aplica regulile”.

Întrebat dacă este posibil, însă, ca în mediul privat să se țină cont de acest certificat, pentru a participa la concerte, meciuri sau alte evenimente, Florin Cîțu a afirmat: „Ăsta este rolul Comitetului interministerial” (să reglementeze -n.r.).

Comisia Europeană a adoptat propunerea legislativă privind crearea unei adeverințe electronice de vaccinare sau testare prin care va condiționa circulația în interiorul U.E. în timpul pandemiei de COVID-19, document care va fi implementat cel mai probabil din 15 iunie 2021 și va constitui dovada că o persoană a fost vaccinată anti-COVID sau are un test negativ de COVID sau a trecut prin boală. Persoanele care nu se încadrează sau nu vor să ajungă printre cele 3 categorii menționate, adică majoritatea populației, vor fi limitate drastic în privința drepturilor și libertăților, se pare, nu atât de „universale” precum se arată în Declarația Universală.
 
„Am decis constituirea unui comitet format din reprezentanți ai tuturor ministerelor, a cărui sarcină să fie pregătirea revenirii la normalitate a României începând cu 1 iunie 2021. Această structură va funcționa sub coordonarea prim-ministrului și va colabora cu reprezentanți ai asociațiilor și patronatelor. 1 iunie este prima bornă pentru revenirea treptată la normalitate după perioada pandemiei COVID-19, fixată în condițiile în care lucrurile încep să se stabilizeze din perspectiva situației epidemiologice, iar campania de vaccinare evoluează foarte bine. 

În aprilie și mai vor intra în România 8,3 milioane de doze de vaccin, iar până la sfârșitul lunii iulie vom avea serul necesar pentru a imuniza 10 milioane de români, adică 70% din populația adultă. Campania de vaccinare se derulează mai rapid decât ne-am programat. Fac apel la reprezentanții autorităților locale, ai cultelor religioase să se implice în efortul de informare a cetățenilor cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, singura cale de a depăși cu bine criza sanitară și de a redeschide economia”, a transmis Florin Cîțu pe Facebook, unde și-a postat și conferința de presă

De asemenea, actualul premier a mai exprimat luni o speranță: aceea ca Biserica să se implice în sprijinirea campaniei naționale de vaccinare. Iar asta pentru că el crede că vom avea până la vară 10 milioane de vaccinați și are ca țintă injectarea a 70% din populația României cu vaccinurile Covid experimentale existente pe piață. De ce ar trebui ca și cultele să sprijine vaccinarea, în condițiile în care sunt autonome față de stat și domeniul lor de activitate nu ține nici de politică, nici de științele exacte, este un mister pe care d-l Florin Cîțu n-a știut să-l argumenteze. Poate doar slugărnicia sau lipsa măsurii reprezentanților cultelor ar putea fi cartea pe care mizează Guvernul, deși în România Biserica este, oficial, separată de stat.