ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva sute de elevi și părinți sau dascăli au mărșăluit miercuri pe străzile din Suceava, strigând „Libertate!”, „Vrem la școală!”, „Asta nu-i viață normală, eu de mâine vreau la școală!”, protestând împotriva măsurilor abuzive și ilegale luate de guvernul demis, printre care trecerea forțată într-o vacanță de două săptămâni a tuturor elevilor și condiționarea redeschiderii școlilor de cote de vaccinare impuse corpului didactic. VIDEO:
 

„Suceava Educată”, o mișcare civică, formată din părinți și profesori care susțin dreptul fundamental la educație, garantat de Constituția României, și se opune oricăror măsuri discriminatorii ce îngrădesc accesul la educație („mișcare ce a luat ființă la fel de spontan cum se iau și măsurile abuzive din țară”), a anunțat pe pagina de Facebook că miercuri, 10 noiembrie, între orele 11:00 și 16:30, organizează Marșul Dreptului la Educație, a informat Monitorul de Suceava. Cu o zi înainte au avut loc proteste în localități din județul Suceava, precum Voitinel, Volovăț și Marginea.

Unul dintre organizatori, Marius Cârneală, a postat pe Facebook imagini impresionante cu o coloană numeroasă de protestatari care au mărșăluit pe jos din localitatea Bosanci pentru a se alătura protestului din Suceava:

În descrierea evenimentului „Marșul Dreptului la Educație” de pe Facebook se precizează următoarele:

„Stimați profesori și părinți, dragi copii,
Am ajuns într-un moment fără precedent istoric, în care, pe lângă alte drepturi ce ni s-au confiscat în numele medicinei, se dorește și îngrădirea dreptului fundamental la educație, garantat de Constituția României.
O țară civilizată este o țară educată. Un act educațional eficient se face doar cu prezența fizică a profesorului în fața clasei. Preșcolarii și copiii din clasele primare, dar și cele finale sunt cei mai afectați de deciziile aberante luate de ministrul educației.

În acelasi timp, orice act medical realizat prin constrângere și limitare de drepturi încalcă flagrant Convenția de la Oviedo, ratificată de România prin Legea nr. 17/2001. Dar mai presus de orice lege sau ordonanță de urgență se află Constituția României, care, prin Art. 53, alin. 2, enunță: ”Restrângerea (unor drepturi sau libertăți – n.n.) poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății.” Asistăm cu bună știință la încălcarea Constituției, pentru că, prin procentul arbitrar de 60% care condiționează accesul fizic în școli, se creează discriminare între cadrele didactice vaccinate și cele nevaccinate.
Scopul lor nedeclarat este să ne învrăjbească, să ne dezbine. Vor ca noi, părinții, să facem presiuni asupra profesorilor pentru a se atinge acel prag infam. Stimați părinți, noi trebuie să ne protejăm profesorii cu orice preț! Sucevenii nu cedează în fața capcanelor mizere ce ni se întind! Școlile trebuie deschise fără nicio condiționare!
Singura soluție, garantată de Constituția României, prin Art. 39 (”Mitingurile, demonstrațiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere și se pot organiza și desfășura numai în mod pașnic, fără nici un fel de arme.”) este să ieșim la protest, cu mic, cu mare, părinți, copii și profesori, vaccinați sau nevaccinați.

Vă invităm mâine, 10 noiembrie 2021, la Marșul Dreptului la Educație. Vom porni din comuna Bosanci, la ora 11:00, din fața Căminului Cultural și vom merge, pe jos, până în fața Inspectoratului Școlar Județean din Mun. Suceava, unde, sperăm să fim suficient de mulți încât doleanțele să ne fie luate în seamă.

Vom manifesta pașnic. Cei care au posibilitatea, vă rugăm să veniți cu mesaje proprii, scrise pe foi de hârtie și eventual laminate.

Avem rugămintea ca părinții și profesorii de la școlile de pe traseu (Ipotești, Tișăuți, Lisaura, școlile din Suceava dar și din județ) să ni se alăture din mers sau la destinație. Dacă sunteți din localități apropiate de Suceava poate nu ar fi o idee rea să veniți tot pe jos, în marș, până la Inspectorat.
***
Suceava Educată este o inițiativă civică, ce a luat ființă la fel de spontan cum se iau și măsurile abuzive din țară. Susținem dreptul fundamental la învățământ, garantat de Constituția României și ne opunem oricăror măsuri discriminatorii ce îngrădesc accesul la educație!
Curaj, ne luăm libertatea înapoi!”.

În apărarea revendicărilor lor, cetățenii reuniți pe pagina „Suceava Educată” au postat două studii de caz, referitoare la orașele sucevene Broșteni și Solca. Le redăm integral mai jos:

„Studiu de caz: orașul Solca. Rata de persoane testate pozitiv: 3,81‰. Număr de cazuri: 5.
Dacă se vor aproba noile reguli de acces fizic la școală în funcție de rata de testați pozitivi dintr-o localitate, un oraș, precum Solca va rămâne cu porțile liceului închise pentru mai bine de 500 de copii.
Nu poți înlocui o aberație cu o altă aberație!
Școlile trebuie să rămână deschise, indiferent de câte ”cazuri” sunt într-o localitate!

Studiu de caz #2: Orașul Broșteni. Rata de testați pozitiv: 3,50‰. Număr de cazuri: 21.
Suprafața Orașului Broșteni este de 2,6 ori mai mare decât suprafața Municipiului București.
Dacă se aprobă noile reglementări privind accesul fizic în unitățile de învățământ în funcție de rata de testați pozitiv, 7 grădinițe, 6 școli și un liceu vor rămâne cu porțile ferecate pentru 1050 copii și 80 de cadre didactice.
Cineva, acolo sus, la minister bate tare câmpii”.

Klaus Iohannis a anunțat pe 20 octombrie închiderea școlilor pentru două săptămâni, iar apoi ministrul demis al Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu, a vehiculat pe 7 noiembrie ideea că se vor redeschide doar școlile cu o rată de vaccinare Covid a personalului de peste 60%, fapt care a scandalizat opinia publică, având în vedere că Ministerul Sănătății recunoscuse în scris într-o adresă către Avocatul Poporului că vaccinarea Covid este neobligatorie și voluntară, fiind ilegal ca angajatorii să-și constrângă angajații să se vaccineze.