ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii de carton ai actualului establishment politic s-au întrecut în declarații defăimătoare la adresa protestatarilor pentru Libertate, încercând să le lipească în mod mincinos etichete precum „extremismul”, „xenofobia” (ura față de străini), antieuropenismul (românii sunt europeni prin naștere, dar politicienii n-au aflat) sau chiar „antisemitismul”. Având în vedere că protestele anti-restricții sunt și antiguvernamentale, rezultă că guvernanții care îi acuză pe protestatari de xenofobie și antisemitism se consideră pe ei înșiși străini și evrei?
 
Primarul Timișoarei Dominic Fritz a afirmat marți, la unison cu comanda de la centru, că protestele împotriva restricțiilor au fost deturnate spre naționalism, xenofobie și antisemitism, fiind atacați președintele Iohannis, secretarul de stat Arafat, actrița Maia Morgenstern, el, iar la Pitești s-a strigat împotriva maghiarilor, conform Mediafax. „ „Protestele împotriva restricțiilor au fost deturnate spre naționalism, xenofobie și antisemitism. Sunt atacați președintele Iohannis, secretarul de stat Arafat, actrița Maia Mongerstern, eu. Ieri, la Pitești, s-a strigat împotriva maghiarilor, în alte orașe s-au adunat chiar în fața spitalelor și s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură și discriminare împotriva străinilor și împotriva cadrelor medicale.”

Răsturnare de situație fabuloasă în Cazul Maia Morgenstern: Autorul amenințării antisemite este EVREU. Ion Cristoiu: Nemernicii ăștia au pus la cale o diversiune de doi lei împotriva României - VIDEO


Corul Guwernanților

Președintele republicii, Klaus Iohannis, a dat primul cu bâta-n baltă, insinuând că protestele pe care el însuși le numește LEGITIME ar fi acaparate de ură, violență, extremism, xenofobie, antisemitism. Dacă aceste manifestări sunt de condamnat, Iohannis ne spune și care sunt căile de urmat: vaccinarea și „măsurile”.

„Demonstrațiile și protestele sunt firești, legitime și fac parte din structura oricărei democrații funcționale. Sunt însă intolerabile și complet de neacceptat manifestările violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viața și sănătatea tuturor. Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului. Temerile și nemulțumirile românilor, în această perioadă extrem de dificilă, sunt îndreptățite, dar ura și violența nu duc niciodată la rezultate constructive pentru societate și, în mod cert, aceste comportamente reprobabile nu reprezintă România. Țara noastră a reușit până acum să depășească momentele critice ale pandemiei tocmai pentru că cetățenii, în marea lor majoritate, au înțeles necesitatea măsurilor, le acceptă, le respectă și le mulțumesc pentru asta. Singurele căi prin care vom putea să ne recăpătăm normalitatea sunt vaccinarea și măsurile menite să stopeze mobilitatea și aglomerările”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook

Nu este clar dacă Iohannis înțelege prin xenofobie și antipatia protestatarilor față de persoana lui, el nefiind un cetățean străin. În treacăt fie spus, același oficial i-a criticat pe cei care au dat curs Referendumului despre Căsătorie - o altă inițiativă cetățenească legitimă și democratică -, numindu-i promotori ai urii, „infatuați” și „fanatici” religioși. 

Și primarul Timișoarei, Dominic Fritz (USR), a cărui demisie este cerută de protestatari în urma insistenței pe o carantinare ineficientă sanitar și păguboasă economic, a repetat aceleași clișee defăimătoare la adresa protestatarilor: violenți, xenofobi, antieuropeni = antitimișoreni, incitatori la ură, conspiraționiști. Deși Fritz este născut în Germania și are dublă cetățenie, el le transmite românilor revoltați că „Timișoara nu-i a lor” și insistă cu teme precum vaccinarea „masivă” și conformarea la restricții. 

„Am respectat și voi respecta întotdeauna dreptul oricui de a protesta. Mai ales la Timișoara, orașul libertății. Dar nu există libertate fără responsabilitate. Supărarea pe măsurile luate la nivel național pentru combaterea pandemiei nu este o justificare pentru încălcarea regulilor și terorizarea unui întreg oraș în miez de noapte.  

Este evident pentru toată lumea că prin acțiunea de noaptea trecută, desfășurată concomitent în mai multe orașe din țară, s-a încercat provocarea și intimidarea cetățenilor, după un an de sacrificii. 

Știu că încrederea pe care am primit-o de la timișoreni a deranjat multe grupuri de interese, iar transparența la care lucrăm în Primăria Timișoara îi sperie pe mulți. Rezultatul: aceiași oameni care recent clamau că nu locuiesc în Timișoara s-au adunat noaptea trecută în fața casei mele pentru a mă înjura. Nu mă vor intimida.  

Aceste persoane nu își doresc un dialog. Sunt împinse de la spate de niște extremiști care declară public că doresc libertate pentru toți, dar în același timp promovează un discurs violent, xenofob și antieuropean - adică profund anti-timișorean. Nu, Timișoara nu-i a lor.   

Desigur, este legitim să dezbatem meritele, avantajele sau dezavantajele noilor măsuri restrictive introduse la nivel național. Dar pandemia nu va fi învinsă nici prin scandări în miez de noapte, nici prin promovarea unor teorii ale conspirației, nici prin atacuri personale. O vom învinge prin respectarea măsurilor de distanțare, prin purtarea măștii și prin vaccinarea masivă.
 
Rata de infectare la Timișoara a început să scadă, iar județul Timiș are acum șansa de a deveni primul din țară în care se realizează imunizarea colectivă. Este momentul să arătăm prin acțiunile noastre că Timișoara este acel oraș unde bunul simț și rațiunea și-au făcut casă, iar discursurile care învrăjbesc și divizează nu își au locul”, a scris Dominic Fritz pe Facebook. Postarea pare a fi mai degrabă o refulare personală, întrucât doar el este străinul/europeanul german pe care nu-l iubesc timișorenii/europenii români - atât cei de la proteste, cât și cei care strâng semnături pentru un referendum local de demitere a primarului.

Ministrul de Interne, Lucian Bode (PNL), care anul trecut provoca accidente rutiere gonind cu o mașină oficială pe contrasens și pretinzând că nu el era la volan, îndeamnă la „toleranță ZERO față de orice ABATERE de la LEGE”. Evident, a protestatarilor, acest „grup minoritar care instigă la nerespectarea legii”. Până aici, parcă ar fi vorbit despre raporturile dintre PNL și Constituție. Dar nu, el vorbește despre societatea civilă care combate „legile” date de guvern, ocolind Parlamentul, și comitetele pentru situații de urgență, ocolind votul cetățenilor. El îi acuză pe protestatari de punerea în pericol a vieții și sănătății celorlalți și îi amenință cu ce știe mai bine un milițian să dea - amenzile neconstituționale. De asemenea, el nu face diferența între protestul pașnic al grupării Stare de Libertate și încăierările provocate noapte târziu de diverși microbiști sau infiltrați.

„Vreau să subliniez că, în România, dreptul la libera exprimare este garantat prin Constituție. A fost plătit cu sânge la Revoluția din ‘89. 

Protestele din aceste zile sunt expresia acestui drept, fără îndoială, dar acesta a fost greșit înțeles de către cei care au ales să se exprime violent. Din nefericire, acest lucru poate să atragă în derizoriu toate eforturile de până acum ale autorităților și implicit ale majorității românilor responsabili. 

În aceste zile, asistăm la o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii și dorește să provoace statul.

Nu pot accepta ca manifestările unor grupuri de oameni, sub pretextul "liberei exprimări”, să pună în pericol viața și sănătatea celorlalți. În aceste situații, nu avem nimic de negociat! 

Am aplicat și vom aplica legea de fiecare dată, iar cei care se fac vinovați vor fi trași la răspundere. Față de cei care nu au înțeles încă acest lucru, în ultimele 24 de ore au fost aplicate la nivel național aproximativ 1200 de sancțiuni și amenzi în valoare de circa 800.000 lei.

Ceea ce am văzut în aceste zile în stradă, nu este România responsabilă! România responsabila înseamnă mult mai mult decât a striga nemulțumirile în stradă, aruncând cu pietre sau petarde și agresând forțele de ordine. România responsabilă înseamnă respectarea legilor, solidaritate, empatie și respect față de cei apropiați și sănătatea lor.

Forțele de ordine sunt de mai bine de un an în prima linie în lupta pe care o ducem împreună pentru limitarea efectelor pandemiei COVID-19. Vă asigur că aceștia nu vor tolera niciun fel de abateri și vor aplica cu fermitate legea. Doar în acest fel avem garanția că vom reveni la viața normală pe care ne-o dorim cu toții.

Doresc să le mulțumesc forțelor de ordine care în aceste zile au acționat cu calm și profesionalism. Sunt ferm convins că au capacitatea de a gestiona eficient astfel de situații în continuare. Violența nu este niciodată răspunsul potrivit la violență și tocmai de aceea vă cer responsabilitate tuturor! 

Dând dovadă de fermitate, calm și echilibru în aplicarea măsurilor, forțele de ordine trebuie să rămână garantul respectării legii, să protejeze cetățenii de bună-credință și statul de drept.
 
Fac un apel la solidaritate și responsabilitate, deoarece măsurile de protecție sanitară sunt, alături de vaccinare, o apărare sigură împotriva acestui virus nemilos.

Le mulțumesc încă o dată românilor care au înțeles necesitatea măsurilor de protecție sanitară, pentru că doar respectându-le se vor proteja pe ei și pe noi ceilalți”, a scris ministrul de Interne, Lucian Bode, pe Facebook. Același care, la conferința de presă de joi seara, când anunța înăsprirea restricțiilor, se înroșise ca un rac și vorbea strangulat din spatele măștii.

Nici Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu (USR), nu a avut o reacție mai echilibrată. El îi acuză pe protestatarii anti-restricții de „violență” și „agresivitate” împotriva medicilor și a asistentelor (?). Și noi, care credeam că românii sunt supărați pe guvernanți...

„Sunt consternat și oarecum furios și nu din cauza protestelor în sine, pentru că acestea pot avea justificări și știu că au justificări, pot avea justificări personale, dar cred că s-a ajuns ceva cam departe, s-a ajuns prea departe în special cu violența și agresivitatea la adresa medicilor și a personalului din spital, în mai multe locuri din țară.

Lucrul ăsta nu este acceptabil. Nici în războaie nu se atinge nimeni de medici, de infirmieri, de asistente, în general de cei care poartă haina albă și au grijă de cei care au nevoie, care au cea mai mare nevoie.

Cei care au fost azi noapte în curți ale spitalelor, la Bacău, la Galați, nu numai, aș spune că au greșit și m-aș opri, deocamdată, aici”, a afirmat Vlad Voiculescu, marți, într-o conferință citată de Capital.ro. El a pledat pentru vaccinare și restricții. În aceeași zi în care ministrul Sănătății fusese surprins fără mască pe holul parlamentului, sfidând o restricție impusă chiar de parlament.

Vicepremierul Dan Barna (USR) i-a făcut pe toți protestatarii AUR-iști, rostogolind și fake news-ul despre un așa-zis membru AUR care ar fi autorul unor mesaje antisemite, prin urmare toți protestatarii sunt nu numai AUR-iști, ci și antisemiți, dar și „huligani”, „derbedei”, „extremiști”, „fasciști”. Ultima e o etichetare la adresa românilor demnă de Partidul Comuniștilor lui Vladimir Voronin de la Chișinău. Barna de la București a îndemnat guvernul să aibă „toleranță ZERO” față de aceste manifestări și a sugerat că restricțiile pot fi și mai dure, dacă românii nu se mulțumesc cu „oferta” actuală.

„Sunt două planuri foarte importante ale discuției - pe de o parte dreptul cetățenilor de a protesta, e un drept pe care îl respectăm, este un drept firesc. Eu însumi și mulți din actuala guvernare au protestat cu ani în urmă la ceea ce a însemnat guvernarea lui Liviu Dragnea și abuzurile asupra democrației pe care le-am amendat la momentul acela. Deci pe acest plan al dreptului la protest nu e nimic de spus. 

Al doilea plan însă, cel puțin la fel de grav, este cel legat de faptul că de aseară avem un partid extremist în Parlamentul României care și-a asumat aceste proteste și partea aceea dintre cei care au demonstrat, care consideră că este legitimi să o ameninți pe Maia Morgenstern, care consideră că este legitim să mergi la primarul Timișoarei acasă și să strigi repertoriu fascist, revoltător și de neacceptat. În mod revoltător, aproape mi s-a făcut rău – în curtea Spitalului din Brașov strigând la medici și la ambulanțe „asasinilor”, acele persoane sunt huligane. Acele persoane sunt din zona extremismului și zona fascismului și faptul că am putea să avem orice toleranță față de ei este exclus (...)

O spun foarte clar – dreptul la protest față de niște măsuri cu care parte din cetățenii români nu sunt de acord este un drept firesc, dar manifestările acestea huliganice, din registrul fascist sunt de neacceptat și mă aștept în continuare și aceasta va fi și poziția Guvernului – toleranță zero față de aceste manifestări care pur și simplu ne aruncă ani mulți înapoi în ceea ce înseamnă o democrație în care drepturile și respectul celuilalt înseamnă foarte mult. E evocatoare și foarte explicită fotografia aceea de la Brașov în care un cetățean cu mască de oxigen, bolnav acasă, privea pe geam cum alții strigau în fața blocului că virusul nu există și să nu poarte mască. Este o societate în care o mână de huligani și de derbedei încearcă să confiște agenda publică. Și mesajul pe care noi îl transmitem, eu și premierul și Guvernul cetățenilor din această țară este să nu ignorăm aceste manifestări, să ne facem fotografii purtând mască, să arătăm că aceste măsuri sunt necesare. România are, ca paranteză, printre cele mai relaxate măsuri față de ceea ce se întâmplă în Europa. Dacă nu înțelegem că trebuie să purtăm mască, trebuie să respectăm aceste restricții în care pur și simplu se limitează perioada de interacțiune și în felul acesta sperăm să scadă incidența răspândirii pandemiei, nu avem nicio șansă și vom ajunge și noi, din păcate, dacă nu respectăm aceste măsuri să trebuiască să luăm măsuri mult mai dure, cum vedem că se întâmplă în Germania, în Franța”, a spus Dan Barna marți, potrivit Știri pe Surse.

Cireașa de pe tort vine din partea lui Raed Arafat, care amenință Bucureștiul cu aplicarea în fiecare zi a restricțiilor de weekend și îi zugrăvește pe protestatari ca pe niște urlători care se dau „experți”. El încheie într-o notă optimistă, anunțând că se întrevede o luminiță la capătul tunelului și aceea este vaccinarea.

„Astăzi e 7.06, în câteva zile s-ar putea ajunge la 7,5. Clar se vor aplica măsurile de week-end și în timpul săptămânii. Măsurile luate în România le-am comparat cu alte țări. Nu sunt emanația unei singure persoane. S-a parcurs un drum că să se ajungă aici. Am avut date de la INSP. Unele măsuri mai restrictive s-a luat măsura (sic! -n.r.) să nu se aplice acum.

Înțeleg foarte bine că populația e obosită. A trebuit cu toții să schimbăm modul de viață. Avem o lumină la capătul tunelului, vaccinarea. România stă foarte bine la campania de vaccinare”, a transmis luni Raed Arafat, la B1 TV, potrivit Știri pe Surse

A doua zi, el a dat declarații la Realitatea Plus, unde i-a criticat pe protestatari pentru că „huiduie salvatorii” - adică pe el, singurul nume de medic scandat la proteste până acum - și că se dau „experți” într-un domeniu străin - la fel ca el, care din urgentist a ajuns mare epidemiolog.

„Ca să ajungi să huidui salvatorii, cei de care ai nevoie sau cineva din familia ta are nevoie e prea de tot deja și asta din nou este campania de dezinformare, de manipulare și de a arăta cu degetul. Dacă stăm tot anul trecut să vedem ce s-a întâmplat și pe social media și în unele instanțe chiar pe mass-media, din păcate, am indus niște narative pe care e foarte greu să le schimbăm și oamenii au rămas cu niște idei.

Vorbim de comunicare strategică, dar, în același timp, dacă vii cu ea și vorbești, pe partea cealaltă este luată, este bălmăjită, denaturată și lovit cu ea în toate părțile. Atunci clar că are probleme în continuare, indiferent ce campanie faci.

Sunt de acord că este nevoie de o campanie de comunicare de durată medie, lungă, ca să explice toate aceste măsuri, dar oricând vin „experții” care nu știu nimic despre domeniu și ți-o demontează în două secunde la o televiziune și nu mai ai nimic de comentat acolo. Oamenii simpli care văd și, dacă ai și pe cineva care încurajează aceste dezinformări, oamenii simpli pot fi induși în eroare. Deci de aici aceste campanii de comunicare trebuie intensificate și trebuie să fie pe înțelesul tuturor și să ieșim cât mai mult să explicăm”, a explicat șeful DSU la Realitatea Plus, potrivit România TV