ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În centrul Bucureștiului s-a organizat, miercuri seară, un miting de protest față de intenția Guvernului de a susține proiectul de lege privind amnistia și grațierea.  Acțiunea de protest a început la ora 18.

ACTUALIZARE 22:30 Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat miercuri seară că cei care au ieșit în stradă pentru a protesta față de proiectul legii grațierii nu sunt informați corect.

Iordache a precizat a trimis un secretar de stat să stea de vorbă cu protestatarii.

„Eu am trimis în seara asta un secretar de stat, am vorbit cu secretarul general al Guvernului și va merge un secretar de stat să stea de vorbă cu oamenii, pentru că mi se pare că oamenii aceștia nu sunt informați corect. Din punctul nostru de vedere, este o prerogativă legală a Guvernului să putem face chestiunea aceasta. Dintr-o slabă informare, cred eu, oamenii au ieșit și se manifestă", a declarat Florin Iordache pentru Antena 3.

De asemenea, acesta a pus reacțiile negative cu privire la acest subiect pe seama „dezinformării”.

„Cred că printr-o dezinformare în ceea ce privește legea. Știți foarte bine că statul este cel care trebuie să ofere niște condiții normale de detenție. Dacă cineva a greșit și trebuie să stea la închisoare foarte bine, dar nu trebuie să-l degradăm și acel om când se va întoarce în societate să revină din nou om și să poată să fie util. Modul în care statul nu a făcut nimic în ultimii ani și au ajuns penitenciarele niște locuri extraordinare în care... să recunoaștem.. condiții grele de detenție, cu posibile sancțiuni CEDO și asa mai departe... Noi încercăm să revenim într-o normalitate cu acele infracțiuni ușoare pentru că, ca și date statistice, România are ca locuri de detenție 19.000. Din păcate, în acest moment sunt undeva la 28.000. Deci peste aproape 9.000 de oameni în plus, plus 11.000 care sunt în străinătate. În aceste condiții, ca primă măsură, pentru că nu putem construi peste noapte penitenciare, durează foarte mult, am luat această măsură care s-a mai luat și în 1998, și în 2002. Dar, repet, printr-o consultare. Este susținută de Administrația Naționala a Penitenciarelor”, a declarat ministrul Justiției.

„Așteptăm și punctele de vedere contrare, nu toată lumea trebuie să fie de acord, dar am constat că sunt anumite anomalii și disfuncționalități și de aceea încercăm să le îndreptăm. Mai sunt multe chestiuni care trebuie modificate în perioada următoare", a mai spus Iordache.

Cât despre posibilitatea ca președintele PSD, Liviu Dragnea să fie unul dintre beneficiarii proiectului privind grațierea, Iordache a precizat: „În niciun caz. La dumnealui este suspendată executarea. Legile și ordonanțele nu se fac pentru persoane. Noi discutăm de fapte. Dacă vă uitați foarte clar la faptele care sunt trecute, nu beneficiază". 

 

ACTUALIZARE 22:00 Cei mai mulți dintre participanții la marș au plecat spre casă. Un nou protest a fost anunțat pentru duminică, în Piața Universității, începând cu ora 17.00.  

 ACTUALIZARE 20:30 Protestatarii au ajuns la sediul Guvernului. Oamenii strigă „Hoții”, „Demisia” și „La închisoare, nu la guvernare”.

Cel puțin 2.000 de persoane protestează în fața Guvernului față de proiectul de ordonanță privind grațierea și modificarea Codului Penal, anunță Digi 24.

Drumul protestatarilor spre Guvern. Oamenii au ajuns pe bulevardul Lascăr Catargiu și au ocupat sensul spre Piața Victoriei.

Protestatarii scandează „Ieșiți din casă vremea e frumoasă” și „Laura, nu uita, noi suntem de partea ta”.

 

ACTUALIZARE 19:35 Numărul persoanelor adunate la Universitate a ajuns la 250, a precizat protestatara Ioana Gavrilă, pentru RL.


ACTUALIZARE 18:17 Peste 100 de persoane s-au adunat la Universitate, unde are loc un protest față de intenția Guvernului de a susține proiectul de lege privind amnistia și grațierea.

Potrivit paginii de Facebook a evenimentului, la protest și-au anunțat participarea peste 3.500 de persoane, iar alte 7.000 s-au arătat interesate de eveniment. 

În centrul orașului CLuj sunt peste 100 de oameni care protestează.

Știrea inițială

„Ne strângem preventiv la Universitate și dacă suntem destui mergem într-un marș spre Guvern. Acesta este un event făcut în urma declarațiilor repetate și semnalelor privind posibila grațiere a unor fapte grave de corupție", anunță, pe Facebook, organizatorii acestei acțiuni, membri ai grupului "Corupția ucide".

Acțiunea care ar urma să se desfășoare miercuri seară se intitulează "NU legii grațierii !".

„Democrația nu se sfârșește cu votul și instalarea unora la putere. E mult de apărat și împreuna putem să o apărăm", subliniază organizatorii.

Șeful Executivului a precizat, miercuri, că ordonanța de urgență privind grațierea nu ar fi intrat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, pentru că avea nevoie de avize de la alte ministere, care nu au venit până la sosirea președintelui Klaus Iohannis. Din acest motiv, actul normativ nu putea fi luat în discuție.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat la Guvern că ministerul pe care îl conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea. El a precizat că aproximativ 2.300-2.500 de persoane pot beneficia de această lege. Iordache a precizat în timpul conferinței de presă organizată după ședința de Guvern, că nu se pot construi 9.000 de locuri în penitenciare. Așadar, se va lua decizia ca între 2.300-2.500 de persoane să beneficieze de grațiere.

„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii. Repet, este în consultare publică, dar poziția Ministerului Justiției este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a grațierii", a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.