ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proteste pentru apărarea drepturilor cetățenești fundamentale au avut loc sâmbătă în mai multe țări europene, printre care România, Polonia, Germania, Marea Britanie.

O manifestare ce denunța „încălcarea drepturilor și libertăților civice” și insuficiența măsurilor de susținere a economiei în contextul pandemiei a fost întreruptă sâmbătă de Polița din Varșovia, care a folosit gaze lacrimogene împotriva câtorva sute de protestatari și i-a arestat pe mai mulți dintre aceștia, relatează AFP, citată de Agerpres.
  
Motivul invocat de poliție pentru dispersarea manifestanților din Varșovia este că au participat la o „reuniune ilegală” în condiții de pandemie.

Pe de altă parte, organizatorii protestului au explicat pe social media că sunt indignați de „anvergura încălcării drepturilor și libertăților civile”. Un alt motiv al nemulțumirilor, invocat de mai mulți antreprenori care s-au alăturat protestului, este insuficiența ajutorului furnizat de Guvern economiei în criza determinată de coronavirus.

Și în Germania, mii de oameni au manifestat sâmbătă împotriva restricțiilor impuse de stat în gestionarea epidemiei, nelăsându-se intimidați de limitarea numerică și distanțarea participanților cerută de autorități.

La Munchen, municipalitatea a aprobat manifestația cu condiția unei participări de până la 1000 de persoane, situate la o distanță de 1,5 metri una de alta, și pe o durată care să nu depășească două ore. Astfel, mulți dintre cei care se îndreptau spre piața Theresienwiese nu au fost lăsați de forțele de ordine să ajungă în zona prevăzută pentru protest. În ciuda divergențelor cu poliția, participanții au rămas în cea mai mare parte pașnici.

Proteste similare au avut loc și la Berlin, Stuttgart, Hamburg, Koln, Dusseldorf, Dortmund, Essen ș.a.

La Frankfurt, poliția s-a confruntat cu misiunea dificilă de a-i ține la distanță pe protestatari și contramanifestanți, fiecare tabără numărând circa 1500 de participanți. 

În Germania au avut loc și pe parcursul săptămânilor trecute manifestații împotriva limitării drepturilor cetățenești fundamentale în numele luptei împotriva răspândirii coronavirusului.

Proteste cu aceeași motivație s-au desfășurat sâmbătă și în Elveția, unde adunările de peste 5 persoane sunt interzise. Forțele de ordine au blocat accesul protestatarilor în Piața federală din Berna, în apropierea căreia se află sediul Guvernului și Parlamentului elvețian. Manifestanții - în mare parte oameni maturi, potrivit AFP - s-au apropiat de piață purtând pancarte cu mesaje precum „Dictatura nu este solidară”. Circa 10 dintre ei au fost reținuți de poliție.

Și la Londra a avut loc un protest împotriva limitării drepturilor civile fundamentale, în primul weekend după ce Guvernul a anunțat o ușoară diminuare a măsurilor de izolare în Marea Britanie. Poliția londoneză a operat sâmbătă arestări pentru nerespectarea distanțării sociale de către unii dintre manifestanți. În total, 19 protestatari au fost reținuți și alți 10 amendați în Hyde Park, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției metropolitane, citat de Reuters.