ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fermierii spun că politicile și taxele ecologice le reduc profiturile și cer mai multe subvenții guvernamentale.

Proteste ale fermierilor au izbucnit în România, Germania și Franța, înaintea alegerilor europene din iunie, scrie EuroNews.

Deși revendicările lor variază în general, ei susțin că sunt cei mai afectați de reformele de mediu și că au nevoie de mai multe subvenții guvernamentale pentru a le compensa.

România

În România, fermierii și transportatorii blochează de o săptămână și jumătate drumurile principale cu tractoarele și camioanele.

Ei cer taxe mai mici și subvenții mai echitabile, dar până acum discuțiile cu guvernul au eșuat, iar ei continuă să protesteze.
 
De asemenea, ei sunt supărați din cauza costului tot mai mare al asigurărilor pentru mașinile grele.
 

Un bărbat flutură tricolorul lângă o linie de tractoare care blochează prima bandă a unui drum care duce spre București, în Afumați, România, luni, 15 ianuarie 2024. Andreea Alexandru/Copyright 2024 The AP
 

Germania

Sâmbătă, la Berlin, fermierii s-au alăturat umăr la umăr cu activiștii ecologiști. 

Fermierii spun că sunt pe deplin de acord cu o agricultură ecologică și nemodificată genetic, dar pentru asta au nevoie de subvenții sau, cel puțin, de prețuri corecte stabilite pentru produsele lor.

Dar, spun ei, guvernul a ezitat să pună în aplicare astfel de măsuri, deși i-a transmis cererile lor ministrului agriculturii Cem Özdemir.

Fermierii au ieșit în stradă din decembrie, când guvernul federal a aprobat un buget care anulează mai multe subvenții și beneficii agricole vechi de zeci de ani. Acestea ar fi putut economisi peste 480 de milioane de euro pentru agricultori. Ulterior, Berlinul a decis să îndulcească planurile, făcând ca reducerile de beneficii să fie graduale.
 
 A sign reading 'We love food. You too?' is attached to a tractor that is driving towards the Brandenburg Gate with numerous other tractors during a protest in Berlin, Germany.
O pancartă pe care scrie "Iubim mâncarea. Și voi?" este atașat de un tractor care se îndreaptă spre Poarta Brandenburg împreună cu numeroase alte tractoare în timpul unui protest din Berlin, Germania.Carsten Koall/(c) Copyright 2024, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten


Franța

În sudul Franței, protestele în masă din ultimele zile au obligat guvernul să abordeze problemele agricultorilor. De la autostrăzi și șosele blocate, protestul a ajuns la Toulouse. Premierul Gabriel Attal se va întâlni luni cu președintele Federației Naționale a Sindicatelor Operatorilor Agricoli sau FNSEA.

Anterior, fermierii au promis că vor bloca unele autostrăzi până când Attal le va asculta cererile. FNSEA a declarat că va decide săptămâna viitoare dacă va face apel la acțiuni la nivel național.

Fermierii spun că politicile de tranziție ecologică ale autorităților îi fac necompetitivi pe producătorii naționali.
 
Nu numai că face ca fermele să nu fie profitabile, dar forțează Franța să cumpere produse alimentare din țări în care standardele de mediu sunt mai slabe, susțin ei.