ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În „România lucrului bine făcut”, având o funcție publică trecătoare (fiind de exemplu primar) poți ajunge foarte ușor, dacă manifești necredință și exces de zel, să arunci în groapa dezamăgirilor, speranțele și așteptările investite în tine de către alegători și să devii, totodată demolator de biserici.

Iubiți prieteni, fără îndoială că demolarea unei Sfinte Biserici reprezintă un act sălbatic și primitiv, un produs al unei atitudini plină de cruzime și cinism, prin care se urmărește uciderea identității religioase a omului, știrbirea manifestării libere a credinței și inhibarea brutală a sentimentului religios.

Ca slujitor și cetățean al unei țări, a cărei populație este, în majoritate covârșitoare creștin ortodoxă, vă mărturisesc că sunt alături necondiționat față de toți credincioșii, opunându-mă cu toată fermitatea oricărei dorințe de demolare a unei biserici.

Acum, însă îmi exprim deplina solidaritate cu slujitorii și credincioșii Bisericii Izvorul Tămăduirii din Constanța, care are un hram atât de înălțător, prăznuit în ziua în care ni se vorbește despre cum Maica Domnului s-a îngrijit de tămăduirea unui orb, căruia i s-a redat lumina ochilor trupești.

Să ne rugăm Bunului Dumnezeu ca toți cei care vor să facă rău Bisericii să se adape cu Apa cea Vie din Cuvântul lui Hristos și să se vindece de orbirea ochilor sufletești!

Ceea ce m-a determinat să-mi exprim punctul de vedere personal, în privința unui imens abuz, care se dorește a se înfăptui, atât asupra slujitorilor, cât și asupra credincioșilor, prin demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii din Constanța este scrisoarea deschisă, pe care primarul Municipiului nostru, Vergil Chițac, ales în funcție de cetățenii unui oraș având o populație în proporție covârșitoare de religie creștin ortodoxă,scrisoare deschisă pe care edilul Constanței i-a adresat-o Arhiepiscopului Tomisului IPS Teodosie.

Ca preot, dar și ca cetățean care înțelege să-și exercite dreptul la liberă exprimare, dăruit de către Dumnezeu omului și consfințit de către Constituția României, îmi precizez opinia personală, menționând că sunt complet surprins de termenii imperativi, ultimativi, marcați de un complex al superiorității, cu care primarul Constanței i se adresează Ierarhului Bisericii, dintr-un ținut apostolic împodobit cu sfințenie.

Încă din start, se poate observa cu ușurință că formula de adresare, și anume „ domnule Teodosie Petrescu”, cu care primarul își începe scrisoarea deschisă, este una lipsită de condescendență și de prețuire, față de calitatea pe care o are un Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Române.

„Înaltpresfinția voastră” era formula cea mai potrivită, care trebuia folosită, măcar de dragul respectării unor minime exigențe protocolare, așa cum sunt convins că domnul primar se întrebuințează să le respecte la întâlnirile cu ambasadori sau consuli, de exemplu, în care utilizează sintagme de genul „ excelența voastră”.

Trecând peste faptul că, prin formula de adresare domnul primar a vorbit ca la o ședință de partid, în care, având în vedere prețul facturilor la utilitați se pare că nu se abordează foarte serios problemele reale ale cetățenilor, scrisoarea deschisă continuă, spunându-se că in zona Macul Roșu din Constanța funcționează „un lăcaș de cult improvizat”.

Este încă o dovadă a ignoranței și a lipsei de considerație față de credincioși, pentru că într-o Biserică a lui Hristos, în care Domnul se răstignește la fiecare Sfântă Liturghie, oferindu-Se spre mâncare și băutură creștinilor dreptmăritori, care se împărtășesc cu trupul și sângele Mântuitorului, nu este nimic improvizat, ci totul este scăldat în Lumină, Desăvârsire și Sfințenie.

Credincioșii care vin la biserica Izvorul Tămăduirii știu că varsă lacrimi de bucurie sau de suferință, mulțumindu-I și aducând laudă lui Dumnezeu, la Hristos acasă și nu într-un loc improvizat.

Domnul Vergil Chițac, primarul Municipiului Constanța invocă, în continuare caracterul definitiv al unei hotărâri judecătorești, cerând Ierarhului Tomisului să demoleze biserica, pentru că altfel, în opinia primarului s-ar crea „un potențial conflict, cu urmări nefaste pentru comunitate”.

Trebuie menționat faptul că o hotărâre judecătorească, fie ea și definitivă este susceptibilă de căi extraordinare de atac și, de aceea este obligația parții vătămate să le exercite.

Totodată, este cert faptul că existența unei biserici menține unitatea și solidaritatea credincioșilor și coeziunea socială, în general, iar demolarea acesteia ar crea un conflict major, pentru că oamenii s-ar simți, pe bună dreptate loviți, în cea mai dură manieră, în singurul dar care le-a mai rămas, și anume Dreapta Credință.

Primarul Vergil Chițac solicită în continuare, imperativ ca Biserica, obișnuită să construiască, să-și dărâme propriile lăcașe de cult, pentru că, altfel s-ar crea, după părerea primarului „un conflict între comunitatea religioasă și restul cetățenilor”.

Cred cu toată convingerea că este nu numai un aspect inoportun, ci și complet nefiresc împărțirea cetățenilor în comunități religioase și non-religioase tocmai de către cel ales să fie gospodarul orașului, având menirea de a-i uni și nu de a-i dezbina pe locuitori.

Domnul primar confundă, din nefericire afirmațiile unui ierarh, privitoare la apărarea Bisericii cu nesupunerea, uitând faptul că, până și în vremea regimurilor totalitare preoți curajoși și cu multă demnitate și-au apărat lăcașurile de închinare, salvându-le de la demolare.

Credeam că acele vremuri au apus demult, dar, din nefericire se pare că se dorește, deși ni se spune că este democrație, ca Biserica să fie supusă în continuare unei ofensive dezlănțuite.

Este regretabil faptul că afirmațiile, pe deplin întemeiate ale IPS Teodosie privitoare la „dreptul de manifestare liberă a credinței, cât și la interesul comunității constănțene” nu sunt luate în calcul în această scrisoare deschisă, primarul municipiului insistând, extrem de apăsat pe faptul că biserica trebuie demolată.

Domnul Chițac invocă legea, necesitatea respectării ei și afirmă că nu trebuie „ ca din cauza unor cutume locale să rămânem la periferia civilizației”.

Mă simt obligat să fac observația, pe deplin întemeiată cred, că pentru voievozii și domnitorii români bisericile și mănăstirile au reprezentat oaze de lumină, dătătoare de civilizație, dar pentru demnitarii de astăzi demolarea unui lăcaș de cult devine, din păcate o prioritate.

În ceea ce privește respectarea legii, aș fi avut, în calitate de cetățean român curiozitatea, consider justificată să știu cum se raportează domnul primar la felul în care autoritățile au înțeles să respecte prevederile legale, in acești doi ani de climat sanitar dificil, prin care am trecut ?

Aș fi vrut să știu, totodată ce părere are domnul primar despre faptul că, în biroul primului ministru se petrece, fară restricții ( cum s-a întâmplat la noi), iar cetățenii sunt supuși interdicțiilor extrem de dure ?

În același timp, aș fi fost doritor să cunosc opinia domnului Vergil Chițac despre congresul cu mii de participanți, la care nerespectarea regulilor din contextul pandemic s-a văzut până și de către un nevăzător ca mine.

Nu în ultimul rând, aș mai avea îndrăzneala cetățeanului care îl întreabă pe domnul primar cum comentează ceea ce a scris presa în martie 2020, cu privire la nerespectarea de către un om politic, ajuns ulterior primar, a măsurilor restrictive sau referitor la deplasarea demnitarului respectiv cu mașina personală la spital, în timp ce omul obișnuit era dus cu izoleta.

Dacă vă întrebați cine este demnitarul respectiv, presa vremii oferă răspunsul.

Menționez că am formulat aceste întrebări fără nici un fel de malițiozitate și că îmi doresc ca, atât administrația locală de la noi, cât și din întreaga țară să fie un partener al Bisericii, pentru că numai așa vom putea crește și prospera, din perspectivă sufletească dar și din perspectiva calității vieții.

Domnule primar Vergil Chițac, mi-aș dori ca adevăratele priorități ale orașului nostru, cum sunt infrastructura, crearea de spații verzi și un sprijin real pentru persoanele cu dizabilități să capete contur și să se observe și realizări în această direcție.

Îmi doresc să nu aibă dreptate un șofer de taxi, care, ducându-mă la Catedrala Arhiepiscopală pe când accesul în zonă era blocat de către Primărie, mi-a spus, nefiind lăsat să ajungă cu mașina până în fața Catedralei, având justificarea faptului că era într-o cursă specială, trebuind să mă ajute, pentru că sunt nevăzător, mi-a spus ziceam că actuala administrație locală „are două sensuri unice majore – blocarea și demolarea”. Nădăjduiesc că a fost o afirmație care nu-și va găsi, până la urmă acoperirea în realitate.

Domnule primar Vergil Chițac, vă rog din tot sufletul să nu vă pecetluiți mandatul cu demolarea niciunei biserici, pentru că la Judecata Nemitarnică a lui Dumnezeu cu toții vom răspunde pentru faptele noastre.

Orice biserică ortodoxă asigură înveșmântarea sufletelor și a trupurilor noastre în candoare duhovnicească și în Lumina Nemuririi.

Mântuitorul Hristos ne spune, pentru veșnicie: „ Eu sunt Lumina Lumii. Cel ce crede în mine nu va umbla în întuneric.”

Să ne rugăm, așadar, atât pentru conducătorii noștri, cât și pentru noi ca Dumnezeu să ne dăruiască tuturor mai multă credință și dreaptă socoteală, deopotrivă!

Protos. Dr. Sofian Costea