ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a afirmat joi că introducerea noțiunii ideologizate de „gen” pe noile cărți electronice de identitate stârnește în mod justificat revolta populației, în contextul proliferării ideologiei gender, potrivit căreia genul nu este totuna cu sexul biologic, ci „un construct social” ușor de schimbat. Și Înalt Preasfințitul Teodosie și-a exprimat împotrivirea. VIDEO:

„Ceea ce stârnește o deplin justificată reacție de nedumerire, reticență și chiar revoltă în rândul populației este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noțiuni de 'gen', care o înlocuiește abuziv în acest context pe cea firească de 'sex'. Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu și în biologie, ci doar sex: masculin și feminin. Noțiunea de 'gen', vehiculată azi progresiv & progresist în spațiul public este un construct pur ideologic, pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în 'gen'”, a precizat Vasile Bănescu, citat de Agerpres.
 

În rest, el nu a contestat celelalte aspecte controversate ale cardurilor de identitate, respectiv scoaterea tricolorului, introducerea unui cip și stocarea de date biometrice, care presupune amprentarea cetățenilor onești. Fără să le numească, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei consideră că acestea sunt „temeri excesive și nejustificate” din punct de vedere religios.

„Problema cărții de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre 'Cartea vieții', ci despre banala carte de identitate cetățenească. Este vorba despre 'identitatea' noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Așa cum au anunțat autoritățile, „se va crea și posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip”, mai spune Bănescu, uitând să precizeze că opțiunea pentru cartea de identitate fără cip nu este una tocmai egală, fiind condiționată de imposibilitatea de a mai călători în U.E. „doar cu buletinul”, ceea ce creează din start o dicriminare a celor care nu vor accepta cardurile cu cip.

Pe Vasile Bănescu nu-l deranjează introducerea cipurilor în noua carte de identitate, considerând că aceasta nu este o problemă de ordin religios, ci doar o „sensibilitate” religioasă a unor cetățeni. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei reiterează poziția pe care a avut-o sinodul B.O.R. în 2009 într-o controversă similară, aceea a introducerii pașapoartelor biometrice.

„Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la pașapoartele biometrice, care au suscitat discuții similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștinii ortodocși: 'Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare'”, mai arată purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Pentru corecta informare a cititorilor noștri, aducem aminte că în 2009, când s-a pus problema introducerii pașaportului electronic, M.A.I. a afirmat că acesta nu le încalcă drepturile persoanelor care, din motive religioase sau de conștiință, nu acceptă documente cu cip, întrucât ele vor putea călători în U.E. folosind în loc de pașaport cartea de identitate, care nu avea cip. Doisprezece ani mai târziu, M.A.I. își încalcă propriile promisiuni, introducând cipuri în noile cărți de identitate și eliminând posibilitatea de a călători în U.E. pentru posesorii cărților de identitate simple, fără cip. La fel ca în cazul certificatelor de vaccinare, care, teoretic, nu sunt obligatorii, dar cine nu le are se trezește cu o serie de drepturi suprimate, nici buletinele cu cip nu sunt obligatorii: se creează iluzia liberei alegeri, dar se introduc constrângeri care să dirijeze alegerea în direcția dorită de regim.