ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful DSU, Raed Arafat, este nemulțumit de verdictele pe care le dă comentatoarea Dana Budeanu în contra modului discutabil în care a fost gestionată pandemia în România. El o acuză pe vedeta TV că nu este specialistă în domeniu și crede că libertatea de exprimare nu ar trebui să cuprindă judecăți de valoare, ci numai opinii personale. Arafat o acuză pe Budeanu de „dezinformare, în condițiile de sănătate publică”. Un fel de „hoțul strigă hoții”, dacă stăm să ne gândim câte mesaje contradictorii, unele lipsite de fundament științific, au emis „autoritățile” în ultimul an (virusul umblă noaptea, nevaccinații pun în pericol vaccinații, impunerea măștilor în aer liber, închiderea parcurilor, închiderea piețelor izolate și încălzite dar permiterea comerțului pe asfalt la zero grade, virusul e mai activ la biserică decât la mall, restricțiile se ridică în aer liber, dar nu și la festivitățile școlare desfășurate în aer liber etc.).

„Să lăsăm sfaturile divelor de pe la televiziuni... Apare și comentează toată ziua. Când apare una ca și doamna Dana Budeanu, care toată ziua am fost în gura ei cu toții (sic! - n.r.), comentând vaccinare, măsurile... tot într-un limbaj pe care nu pot să-l descriu.

Este dreptul acestei persoane să-și spună părerea. Toți avem dreptul! Dar când această părere este zisă din punct de vedere al unei persoane care se pretinde expert și mulți oameni o cred devine o problemă. Această persoană când este promovată, și nu numai ea, și vin cu păreri care nu sunt medical fundamentate înseamnă că avem o problemă.

Noi am fost de dimineața până seara puși că ce se întâmplă nu e ok, vaccinarea nu e ok, aia nu e ok... indiferent de mesaje. (...)

Dreptul la opinie e una, dar la dezinformare nu e. Ca medic nu pot să spun că o persoană care iese în calitate de expert. Da, poate să spună: 'Nu-mi place vaccinul'. Dar când spune: 'Vaccinul nu-i bun', asta devine dezinformare, în condițiile de sănătate publică. Asta nu mai e dreptul la opinie”, a spus Raed Arafat la Digi24, citat de Știri pe Surse

Declarațiile lui Arafat au fost făcute în studioul televiziunii aproape guvernamentale (gazda media predilectă a membrilor guvernului) în contextul adresării unei întrebări foarte arzătoare pentru el: de ce lumea nu se (mai) vaccinează. Șeful DSU a dat vina pe antivacciniști, pe care i-a condamnat pentru „agresivitate” (după ce premierul Florin Cîțu i-a făcut teroriști, iar Institutul Elie Wiesel le bătea apropoul că ar fi la un pas de antisemitism) și pentru lipsa specializării în acest domeniu sau chiar lipsa argumentelor. Arafat omite să recunoască faptul că ceea ce ministra Sănătății, Ioana Mihăilă, numește „medicină bazată pe dovezi” nu prea rimează cu informarea bazată pe propagandă și nici cu vaccinarea bazată pe mituire sau constrângerea cu locul de muncă sau cu școala

„M-ați întrebat de ce lumea nu se vaccinează. Asta e unul din motive. Este un cumul de factori. Unii comentează, ies în permanență în spațiul public de pe poziția de experți și habar nu au despre ce vorbesc”, a adăugat șeful DSU.

Potrivit Știri pe Surse, el e de părere că persoanele care militează în spațiul public împotriva vaccinării propagă „teorii ale conspirației” și folosesc „cuvinte dure, tari”, „critică persoane, le zeflemește, le înjură” și prin această atitudine îi poate convinge pe „oamenii simpli”, „oamenii fără prea multă educație”, să îi creadă pe ei și nu pe specialiști.

„Omul simplu spune 'Uite ce tare e, cum le vorbește', și omul ăsta nu se mai duce la vaccinare”, a opinat șeful DSU, punându-se în pielea omului simplu.

Pe lângă faptul că Arafat aproape că enumeră defectele vacciniștilor, punându-le pe seama celor care se opun vaccinării obligatorii, sunt regretabile discriminarea și reducționismul prin care el caracterizează o largă masă de oameni, din diverse medii și cu diverse pregătiri, făcând din toți o apă și un pământ - dușmanii poporului, adică ai guvernului. Se pare că acest aparat guvernamental deosebit de lamentabil chiar are nevoie de inventarea unor adversari înspăimântători asupra cărora să proiecteze toate defectele și să canalizeze toate frustrările membrilor și simpatizanților săi.  
 
ACTUALIZARE: Dana Budeanu îi trimite din studioul Antenei 3 o invitație la duel lui Raed Arafat, clientul Digi24. Numai față în față cei doi ar putea să se ia în gură până la capăt.
 
Dana Budeanu i-a răspuns lui Raed Arafat, care se arăta deranjat de criticile „divelor de la televizor”, și i-a oferit un loc în platoul televiziunii, ca să poată să se dueleze în replici:

„Unde se desfășoară războiul? Hai să ne batem, unde ne batem? Vă dați seama, un cetățean normal din această țară e în război cu Arafat, șeful la pandemie? Uite, venim în studio la dl Ursu (Adrian Ursu, n.r.), eu într-o parte, dl Arafat în altă parte. Dar nu știu subiectul. Pandemie sau vaccinare? Pe mine mă acuză de dezinformare? Vreau să mă facă de râs, vreau să vină să mă facă de râs în fața întregii țări”, a afirmat Dana Budeanu, vineri, la Antena 3, potrivit Știri pe Surse