ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Grupul Romaqua - Borsec a răspuns solicitării ActiveNews de a preciza politica firmei în privința vaccinării angajaților, recunoscând indirect că își presează angajații să se vaccineze.
 
Romaqua își face un crez din a confunda vaccinarea cu sănătatea, în ciuda multitudinii de reacții adverse apărute la serurile experimentale Covid și a celor 531 de decese recunoscute de INSP în urma infectării post-vaccinare cu Covid și în ciuda vaccinării. Reluând ideea nefundamentată științific că a lucra în industria alimentară presupune automat a obliga lucrătorii la vaccinare, de ca și cum nevaccinarea acestora ar însemna răspândirea unei infecții din aer spre apa îmbuteliată, Romaqua a compus un răspuns aproape publicitar, cu idei copiate din propaganda pandemică de stat, prin care transformă politica neconstituțională a firmei într-o virtute organizațională. Desigur, angajații Romaqua ar putea să-și apere drepturile în instanță iar sindicatul să declanșeze o grevă, poate așa vor învăța și alții Constituția României.
 
Iată răspunsul primit de ActiveNews în care deși nu se răspunde la cererea noastră se recunoaște indirect că angajații au primit ultimatumurile conducerii Romaqua:

„Pentru Romaqua Group viața și sănătatea oamenilor reprezintă valori supreme, valori pe care înțelege să le protejeze înaintea oricăror altor  interese, fie ele personale, materiale sau de altă natură. Acest lucru reprezintă un adevărat crez al companiei, crez pe care Romaqua Group l-a manifestat constant, chiar anterior apariției pandemiei, prin grija pe care a acordat-o produselor, pe care a înțeles  să le protejeze prin aplicarea de sigilii de protecție.

În condițiile în care activează în industria alimentară, iar volumul vânzărilor depășește sute de milioane de bucăți, din respect pentru sănătatea și viața oamenilor, compania nu își poate  asuma riscul de a nu adopta toate măsurile ce se impun pentru a proteja aceste valori.

Romaqua Group a fost printre primele companii care au început achiziția de măști, mănuși, vizete și dezinfectanți pentru angajații ei, încă dinainte de declanșarea si anunțarea oficială a pandemiei de COVID.

Romaqua Group a fost printre primele companii care a achiziționat termometre pentru depistarea temperaturii la angajații săi și a persoanelor care intră în companie.

Romaqua Group a achiziționat și concentratoare de oxigen în caz de urgență pentru angajații săi. 

Romaqua Group a facut o serie de sponsorizări pentru spitale, primării și alte asociații angajate în lupta pentru combaterea pandemiei.

Desfășurându-și activitatea în Industria Alimentara, Romaqua Group a respectat cu seriozitate masurile recomandate de DSP în lupta contra pandemiei de COVID în vederea asigurării respectului și confortului pentru toți clientii săi, atât  interni, cât  externi.

Atât politica  europeană, cât  și legislația internă stabilesc condiții stricte privind activitatea în industria HoReCa, criteriile după  care poate avea loc accesul la spectacole, manifestări sportive, organizarea de întruniri private, accesul în alte țări și definesc ca determinant vaccinul pentru dobândirea imunității colective cu scopul revenirii la viața normală.

Romaqua Group S.A. nu poate ignora legislația internă și practica internațională în domeniu, fapt pentru care a dispus măsurile interne ce decurg din aplicarea legii.

Astfel, în deplinul respect al drepturilor și libertăților individuale, a adoptat dispoziții interne referitoare la purtarea măștii, dezinfecție, stabilirea circuitelor, distanțarea sanitară, verificarea stării de sănătate a angajaților, participarea la procesul de producție doar a persoanelor sănătoase, acordarea suportului necesar persoanelor care doreau și doresc să se vaccineze.

Această stare de fapt se reflectă în gradul de sănătate și mulțumire al angajaților, precum și în calitatea și siguranța produselor. Relevant în acest sens este și faptul că, deși în companie lucrează peste 2.220 de angajați din 6 județe și  interferăm cu peste 40.000 de persoane din țara și din străinătate, nu am avut niciun deces cauzat de coronavirus, iar rata de vaccinare se apropie de 60%.

Romaqua Group rămâne determinată în aplicarea acelor principii care au drept scop fundamental protejarea vieții și sănătății omului”, este răspunsul oferit de Romaqua la solicitarea ActiveNews.
 
Ce nu a răspuns Romaqua este cum respectă Constituția României și alte legi în vigoare - superioare „legilor” pandemice - care prevăd că „dreptul la muncă nu poate fi îngrădit”. Confundând starea de sănătate cu adeverința de vaccinare, firma se laudă că nu a avut nici un deces cauzat de coronavirus, dar nu spune cum va proceda în cazul aparițiilor deceselor post-vaccinare. În ciuda procentelor prin care compania încearcă să prezinte conformismul și încântarea întru vaccinare a angajaților, ActiveNews a aflat pe surse că există numeroși angajați ce refuză vaccinarea - lucru recunoscut și în e-mail-urile interne publicate de noi, în care directorul sucursalei Bușteni Laurențiu Nicolaescu și co-patronul Nicolae Palfi le dădeau un ultimatum angajaților care nu doreau să se injecteze cu serurile experimentale Covid, conform documentelor de interes public reproduse de noi în articolul de ieri:
 
 

Să învățăm Legile României

 

O solicitare de presă a trimis către Romaqua și colaboratorul nostru Cornelius Florin Stoica, primind un răspuns identic celui publicat mai sus. Redăm, în continuare, și adresa formulată de el, prin care se explică și de ce încalcă legea Grupul Romaqua - Borsec:

„În spațiul public au apărut informații și dovezi prin care se arată faptul că domnul Laurențiu Nicolaescu face presiuni asupra angajaților din sucursala din Bușteni, pentru că aceștia nu s-au vaccinat împotriva Covid 19. În emailul trimis sunt mai multe încălcări ale legii, iar unele afirmații nu sunt conforme cu Codul Muncii, prin urmare angajații pot depune atât plângeri la Poliție, cât și sesizări ITM. 

În e-mailul trimis către sucursala din Bușteni s-a făcut următoarea afirmație: „Am informații că în fabrica din Bușteni sunt persoane care au o atitudine anti-vaccinare, care influențează negativ și colegii poate indeciși până la acest moment... Vă rog să le transmiteți că îi rog în mod insistent ca aceste opinii să și le exprime acasă sau pe stradă!!”. Prin această afirmație se încalcă dreptul la libera exprimare, drept ce este garantat atât de Constituția României prin art. 30, alin. 1, cât și de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art 11, alin. 1. De asemenea, cenzura este interzisă în Constituția României în baza aceluiași articol 30, alin. 2. 

De asemenea, conform legislației în vigoare și conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România, vaccinarea este voluntară și ne-obligatorie, iar acest act medical se face voluntar și pe propria răspundere. 

O altă încălcare a legislației se face prin această afirmație: „eventualele angajări se vor face numai cu personal vaccinat”. Conform Constituției României, Art 41, alin. 1, „Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit”. Conform Art. 5, alin 1 din Codul Muncii, „În cadrul relațiilor de muncă funcționează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii”, iar discriminarea este interzisă prin Art 5, Alin. 2 din Codul Muncii: „Orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, discriminare prin asociere, hărțuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată, este interzisă”.

În e-mailul care a fost trimis către sucursala Bușteni și care a apărut în spațiul public, se observă și nota de hărțuire și intimidare, fapt ce este interzis prin legislația în vigoare și prin Codul Muncii Art. 5 , alin 5: „Hărțuirea constă în orice tip de comportament care are la bază unul dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care are ca scop sau ca efect lezarea demnității unei persoane și duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator”, dar și prin alin ( „Orice comportament care constă în a dispune, scris sau verbal, unei persoane să utilizeze o formă de discriminare, care are la bază unul dintre criteriile prevăzute la alin. (2), împotriva uneia sau mai multor persoane este considerat discriminare.” 

În spațiul public au apărut informații că sunt clienți care vor refuza să mai cumpere produse din cadrul Romaqua Group Borsec. 

Având în vedere aceste informații, dar și e-mailul trimis către sucursala din Bușteni, vă rog să îmi trimiteți un punct de vedere pentru a-l prezenta într-un articol scris ce va fi prezentat în presă prin colaboratorii care vor prelua articolul”, a scris Cornelius Florin Stoica în adresa lui către Romaqua Group.
 
Reamintim că mai mulți avocați au îndemnat încă din vremea scandalului Romstal angajații să reziste presiunilor venite din partea conducerii firmei, să se organizeze și să facă petiții la CNCD și alte instituții, dar și să inițieze procese individuale sau colective în justiție, pentru a-și apăra dreptul constituțional la muncă.
 
Ministerul Sănătății s-a pronunțat, de altfel, foarte clar pe subiectul obligării angajaților să se vaccineze, spunând că „vaccinarea este un act medical preventiv, bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva COVID-19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”.