ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a anunțat marți că vor fi diminuate restricțiile: se va renunța la certificatul Covid în instituții, hoteluri și centrele comerciale, iar masca nu va mai fi obligatorie în spațiile exterioare. Totuși, el nu a spus de ce și pentru cât timp mai trebuie purtată masca în spațiile interioare și nici care mai este justificarea prelungirii la nesfârșit a stării de alertă pandemice.

„Am atins parametrul de referință, adică 50% din paturile de la ATI sunt libere. Ministerul Sănătății propune Guvernului României  măsuri de relaxare.

În ceea ce privește evoluția pandemiei, vă rog să remarcați scăderea la toți indicatorii. Avem o descreștere a numărului de cazuri. Evoluția ratei de pozitivare, care este la 15%, un trend descendent al numărului de decese, dar și o scădere a cazurilor celor internați la ATI.

Estimăm că în 1-2 săptămâni vom ajunge la sub 1000 de cazuri pe zi, ceea ce va conduce și la o scădere a ratei de infectare la nivel național.

În ceea ce privește paturile la ATI, am ajuns la sub 50%, am ajuns la 47,5%, ceea ce ne-a determinat să solicităm o serie de măsuri de relaxare:

  • Accesul fără certificat Covid în hoteluri, instituții publice, restaurante etc.

  • Creșterea capacității de la 30% la 50% pentru evenimente culturale și fără restricții de interival orar

  • se permite organizarea evenimentelor private cu participarea a maximum 200 de persoane.

  • masca nu se mai utilizează în mediul exterior, dar rămâne obligatorie în spațiile închise”, a spus Ministrul Sănătății, citat de Știri pe Surse

Totodată, Alexandru Rafila a explicat de ce autoritățile iau în calcul eliminarea impunerii certificatului Covid.

„E foarte clar că certificatul nu influențează dorința de vaccinare. De ce ridicăm certificatul? În momentul de față transmisibilitatea a scăzut foarte mult. Menținem unele măsuri, ca să nu le retragem pe toate. (sic!, n.r.) Dorința societății e reală (n.r.: să se revină la viața normală). Centura de siguranță e reprezentată de mască în interior, lipsa aglomerației și - foarte important - activitatea în baruri și cluburi să o menținem închisă, cel puțin pentru o perioadă”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, potrivit Știri pe Surse