ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația non-profit Environmental Investigation Agency US (EIA) a publicat miercuri un nou raport potrivit căruia cel puțin 50% din tăierile de păduri din România sunt ilegale.Iar compania austriaca Schweighofer pare să fie destinatarul pentru lemnul astfel obținut.

Potrivit realizatorilor documentului, raportul EIA prezintă o serie de studii de caz din mai multe zone ale României, ce arată că austriecii de la Holzindustrie Schweighofer acceptă cu bună știință și încurajează furnizarea lemnului ilegal, 'speculând proasta administrare a pădurilor', informeaza Agerpres.

Datele concrete, având la bază o hartă întocmită de Greenpeace, arată că, în perioada 2000-2011, o suprafață de 280.000 de hectare de păduri au fost pierdute sau degradate, într-un ritm de 3 hectare/oră. În același timp, dintr-o actualizare realizată în 2015 reiese că pierderea pădurii a avut loc în același ritm, în intervalul 2012-2014.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/ arată un volum de 8,8 milioane de metri cubi de lemn ilegal, iar autoritățile de control descoperă doar jumătate de milion de metri cubi pe an, menționează realizatorii cercetării.
 
Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a provocat pierderi masive industriei mobilei din România, odată cu majorarea prețurilor și preluarea stocurilor de cherestea.

Astfel, în 2004, România a exportat produse din lemn în valoare de aproximativ un miliard de dolari, iar zece ani mai târziu valoarea a crescut la 2,5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, exporturile de mobilă se cifrau, în 2004, la 762 milioane de dolari, în timp ce în 2014 acestea au scăzut la 628 milioane de dolari.
 
Clarificări ale Holzindustrie Schweighofer față de raportul Agenției de Investigații de Mediu (EIA)
 
"Un raport realizat de către Agenția de Investigații de Mediu (EIA), care analizează situația tăierilor ilegale de lemn din România, prezintă un număr foarte mare de acuzații false, bazate pe informații inexacte despre compania Holzindustrie Schweighofer, pentru care dorim să aducem o serie de clarificări.

Suntem la fel de îngrijorați de situația tăierilor ilegale de lemn din România ca societatea civilă, însă dorim să subliniem faptul că Holzindustrie Schweighofer nu este parte din problemă, ci parte din soluție.

Le impunem furnizorilor noștri să respecte toată legislația în vigoare și să dovedească proveniența legală a materialului lemnos pe care îl livrează. Mai mult decât atât, nu doar refuzăm orice transport de lemn suspect, care nu prezintă documentele legale complete și corecte, ci îl raportăm autorităților competente să investigheze și să sancționeze eventualele nereguli. Doar în ultimul an, Holzindustrie Schweighofer a respins și raportat 69 de transporturi de material lemnos cu documente neconforme.

Ne reafirmăm deschiderea de a oferi informații și detalii suplimentare despre activitățile și procedurile noastre oricăror organizații sau persoane interesate, astfel că vă stăm la dispoziție dacă aveți întrebări și despre alte subiecte din raportul EIA.
În continuare, dorim să răspundem la principalele acuzații care ni se aduc în raportul acestui ONG și pe care le considerăm nefondate.

1. Exploatările de lemn din parcuri naționale
Holzindustrie Schweighofer este singura companie din industria de prelucrare a lemnului din România care nu acceptă lemn provenit din parcuri naționale. Dorim să clarificăm că recoltarea în parcurile naționale este permisă de lege în anumite zone (zonele tampon) și conform unor reguli speciale. Totuși, împărtășind opinia că aceste arii reprezintă un habitat cheie pentru conservarea miilor de specii, Holzindustrie Schweighofer s-a angajat în mod voluntar, la începutul anului 2015, să refuze orice livrare de lemn provenit din parcuri naționale.

În ceea ce privește livrările de lemn acceptate de HS înainte de asumarea acestui angajament, acestea proveneau exclusiv din zonele tampon, iar materialul lemnos era recoltat în conformitate cu planul de management al pădurilor aprobat de autorități, astfel că HS nu a achiziționat niciodată lemn tăiat ilegal, din arii protejate.

2. Acuzații de monopol pe rășinoase
Respingem acuzațiile de monopol, întrucât în România există aproximativ 5.000 de procesatori de lemn. Piața, în industria de prelucrare a lemnului din România, se modernizează în acest moment și se restructurează, așa cum s-a întâmplat deja în alte țări din Europa. Aceasta nu are nimic de-a face cu poziția pe piață a Holzindustrie Schweighofer, ci este o reacție a dezvoltării tehnice și economice în general. Pe piaţa românească există numeroşi alţi competitori şi o concurenţă activă, de pe urma căreia profită atât furnizorii, cât şi clienţii finali.

Succesul Holzindustrie Schweighofer, speculat în raportul EIA, se datorează de fapt investițiilor în calitate, în angajați și în tehnologii moderne, iar dezvoltarea companiilor din această industrie nu reprezintă niciun fel de amenințare la adresa pădurilor din România, ci oferă valoare adăugată ce se reflectă în locuri de muncă, oportunități de calificare profesională, taxe și impozite, suport pentru economie și comunitate.Dorim să mai precizăm că HS este cel mai mare importator de lemn din România. Compania importă anual din ţările vecine peste 1 milion m3 lemn sub formă de buştean pentru care plătește taxe de peste 40 milioane lei, în timp ce din România pleacă în fiecare an, cu precădere în Extremul Orient, aproximativ 400.000 m3 lemn sub formă de buştean neprelucrat.

3. Impactul asupra industriei de mobilă
Peste 70% din materia primă utilizată în industria de mobilă din România o reprezintă lemnul de foioase, nu de rășinoase, astfel că industria de prelucrare de cherestea de rășinoase nu este responsabilă de lipsa de materie primă sau de falimentele unor producători de mobilă de după anul 1990.

De fapt, existența unei industrii de prelucrare a lemnului asigură producția industriei de mobilă, pentru producătorii care doresc să cumpere cherestea.
Precizăm, de asemenea, că 95% dintre produsele Holzindustrie Schweighofer sunt produse cu valoare adăugată, din care mare parte sunt vândute direct în România, inclusiv către fabrici de mobilă.

4. Bonusuri pentru prestatori
EIA speculează că HS ar oferi bonusuri pentru tăierile de lemn ce depășesc limitele din APV (Act de Punere în Valoare – documentul de proveniență a materialelor lemnoase). De fapt, bonusul prevăzut în contractul de prestări servicii de exploatare este un bonus de calitate, oferit tuturor prestatorilor care asigură o bună sortare a materialului exploatat, nu produc prejudicii în fondul forestier, respectă regulile silvice de exploatare și reglementările de securitate în muncă etc.

5. Penalizări pentru furnizori
EIA speculează în acest raport pe marginea unui extras dintr-un contract mai vechi al Holzindustrie Schweighofer care prevedea o penalizare pentru furnizori, dacă locul de recoltare a masei lemnoase era în realitate altul decât cel înscris în contract. Această clauză se referea la situația în care furnizorii aduceau material lemnos din alt județ decât cel înscris în contract (prețurile difereau în funcție de județ). Totuși, întreaga masă lemnoasă în discuție, indiferent de județul din care era recoltată, era de proveniență legală. Această clauză, în vederea evitării unor confuzii, nu mai există în prezent în contractele noastre cu furnizorii.

6. Controale la fabricile din Sebeș și Rădăuți
În urma unor controale realizate de Ministerul Mediului la fabricile noastre, a fost întocmit un raport care, conform procedurilor legale din România, a fost trimis către Parchetul General. Deoarece nu am primit încă o copie a acestui raport și nu cunoaștem conținutul integral și oficial al acestuia, nu putem comenta pe marginea informațiilor pe care le-ar putea include, însă putem aduce o primă clarificare a unor informații vehiculate în raportul EIA. Materialul lemnos confiscat la care se face referire în raportul EIA avea proveniență legală, nefiind vorba despre o confiscare fizică, de volum, ci doar valorică. S-a luat această decizie din cauza unor erori umane legate de operarea datelor sau de depășirea unor termene.

7. Situația retrocedărilor terenurilor
Toate achizițiile de terenuri realizate de Cascade Empire SRL, parte a grupului Holzindustrie Schweighofer, au fost verificate în detaliu, înainte de semnarea contractelor, de către case de avocatură internaționale, care au garantat conformitatea cu toate prevederile legale. Nu există în acest moment niciun proces în desfășurare privind terenuri deținute de HS via Cascade Empire. Există o singură investigație juridică asupra drepturilor de proprietate ale unei persoane care a înstrăinat un teren de 833 hectare către Cascade Empire, însă această suprafață reprezintă doar 5,7% din totalul de 14.500 de hectare sub proprietate Cascade Empire SRL.

Holzindustrie Schweighofer nu are nici o legătură cu modul în care s-au desfășurat retrocedările terenurilor forestiere în România", se precizează în dreptul la replică trimis ActiveNews de Schweighofer.