ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernele pot limita, din rațiuni de sănătate publică, desfășurarea mitingurilor de protest, însă numai în limite rezonabile și doar în zonele în care există epidemii de boli infecțioase, se arată într-un raport al Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, potrivit Mediafax.

„Motivul protecției sănătății publice poate permite, în mod excepțional, impunerea de restricții, spre exemplu în zone în care există epidemii de boli infecțioase și în care adunările sunt interzise”, se precizează în documentul citat.
 
Însă autorul raportului, Christof Heyns, subliniază că acest motiv nu trebuie utilizat inadecvat pentru oprirea demonstrațiilor. 

„Acest motiv de restricționare nu trebuie folosit abuziv ca pretext pentru reducerea la tăcere a protestelor și a opoziției”, a insistat Christof Heyns, recomandându-le autorităților ca mai degrabă să limiteze numărul participanților pentru a se respecta distanțarea, decât să interzică total protestele.
 
Sumarul raportului atrage atenția că statele au obligația „de a nu interzice, restricționa, bloca ori perturba adunările publice fără justificări presante”. Interpretarea juridică are rolul de a stabili „regulile jocului nu doar pentru protestatari, ci și pentru poliție”.

Comitetul ONU pentru Drepturile Omului nu poate impune obligativitatea deciziilor, dar evaluează modul în care țările respectă reglementările și poate semnala încălcări.