ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Participanții la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului au adoptat, duminică, o rezoluție privind drepturile comunităților românești de peste graniță și a românilor din inima țării, respectiv din județele Covasna, Harghita și Mureș, transmit RostOnline și Romanian Global News.

Rezoluția a fost transmisă Președinției, Guvernului și Parlamentului României, a informat, printr-un comunicat transmis pe adresa redacției, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

Redăm integral comunicatul de presă:

„Cursanții care au participat la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului solicită, într-o rezoluție care va fi înaintată autorităților statului, elaborarea unei strategii pentru asigurarea dreptului la identitatea națională a românilor din Harghita, Covasna și Mureș, precum și finanțarea asociațiilor culturale românești și interzicerea acțiunilor care contravin bunei conviețuiri din zonă.

În rezoluția adoptată duminică, în ultima zi a manifestării, se cere elaborarea și aprobarea unei „Strategii naționale pentru asigurarea respectării dreptului constituțional la identitate națională și a exercitării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor de naționalitate română din zonele în care aceștia sunt minoritari, precum și pentru dezvoltare economică, prioritară pentru zona Covasna-Harghita”.

De asemenea, se solicită condamnarea fermă a declarațiilor ofensatoare și provocatoare venite din partea primului ministru al Ungariei în cadrul activităților politice anuale de la Băile Tușnad. Chemarea de urgență a ambasadorului Ungariei la București pentru oferirea unor explicații privind aceste declarații care sfidează Constituția României și normele internaționale.

Participanții la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului au mai solicitat supravegherea și prevenirea vizitelor așa-zis private ale oficialilor maghiari în Transilvania. Obligarea acestora la respectarea normelor și uzanțelor diplomatice privind organizarea unor deplasări în state vecine prin asigurarea prezenței omologului român și stabilirea cu exactitate și prin dialog comun a itinerariului acestor deplasări;

Totodată, se mai cere stabilirea prin lege a unor garanții în procesul de descentralizare, care să evite abuzurile și discriminările românilor numeric minoritari de către autoritățile locale, precum și asigurarea cadrului legal de reprezentare a populației românești din zonă, în structurile decizionale legislative și administrative locale și centrale și asigurarea respectării statutului limbii române ca limbă oficială în administrației.

În rezoluție se soluționarea de urgență a situației Cimitirului Internațional din Valea Uzului. Preluarea acestui cimitir de către Ministerul Apărării Naționale prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și elaborarea unui proiect de refacere integrală a acestui cimitir, în conformitate cu acordurile internaționale și prin dialog cu toate părțile implicate.

Construirea unei parcele românești demne și monumentale astfel ca ostașii români care se odihnesc în acest cimitir să fie omagiați cum se cuvine.

În rezoluție se mai solicită „anchetarea și anularea restituirilor ilegale de clădiri ce au aparținut statului român din anul 1920, precum și adoptarea unei legi care să permită îndreptarea abuzurilor care au avut loc privind retrocedarea ilegală a unor proprietăți agricole, forestiere și imobiliare din Transilvania”.

Participanții la lucrări au mai cerut înființarea unei rețele de școli private cu predare în limba română în regiunile istorice locuite de români pentru a evita deznaționalizarea prin închiderea acestora de către tările gazdă. Susținerea financiară a acestor școli private de către statul român prin alocarea sumelor necesare pentru spațiile aferente desfășurării orelor de curs și achitarea salariilor personalului angajat. Documentul va fi trimis Administrației Prezidențiale, Parlamentului României, Guvernului României, precum și partidelor parlamentare și neparlamentare.

Rezoluția a fost transmisă Președinției, Guvernului și Parlamentului României pentru abordarea și soluționarea cerințelor stringente venite din partea comunităților românești de peste graniță și a românilor din inima țării, respectiv județele Covasna, Harghita și Mureș.”

Integral AICI