ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a reacționat dur la decizia Centrului Național Anticorupție (CNA) de a permite președintelui Maia Sandu să primească premiul în valoare de 30.000 de euro.

„De la un proiect, ăla cu parcările, care nici nu există. Nu există proiectul, nu există procente. Nu este nimic asupra mea, nu este nimic în afară de declarații ale unora precum că urmau să ajungă la mine.
 
S-a demonstrat deja prin hotărâre judecătorească că este fabricat și la comandă, am fost achitat. Iar ei în continuare insistă pe dosar penal.
 
Dar aici, unde e vorba despre bani cash, nu-i nici o problemă? Nu este țară Republica Moldova, este o parodie! Iată încă o demonstrație”, a declarat Chirtoacă, potrivit ZIUA.md

În acest context, fostul primar a adus în discuție și strictețea legii privind integritatea în Republica Moldova.
 
El a argumentat că legea ar trebui și poate fi modificată doar de Parlament pentru a permite excepții în cazul premiilor internaționale.

„Legea este atât de strictă încât președinții sau demnitarii publici, nici măcar premii internaționale nu pot lua.
 
Trebuie modificat legea și scris în legea respectivă cu privire la integritate: excepție de la toate acele cadouri care mai sunt de protocol și nu numai, o reprezintă premiile internaționale, cum este Premiul Nobel și alte premii.
 
Dar trebuie să fie în lege scris. […] Nu CNA interpretează legea, dar Parlamentul. Nu CNA-ul spune dacă premiile intră sau nu în categoria cadourilor, dar Parlamentul.
 
Scrie în legislația noastră că interpretarea legilor o face emitentul, în cazul dat Parlamentului”, a adăugat Chirtoacă.

Fostul primar a criticat, de asemenea, gestionarea situației de către autorități, sugerând că aceasta va avea un impact negativ asupra președintelui.

„Acum vreo câțiva ani, Maia Sandu a mai luat un premiu de 5.000 de euro și l-a donat imediat la nu mai știu la ceva copii cu handicap. Dar aici lucrurile au fost gestionate prost din prima zi și s-au inflamat și au devenit scandal și oricum o să producă efect negativ. Trebuia doamna Sandu să spună chiar la Timișoara că primește medalia și nu banii sau să spună că va lua o decizie în funcție de ce spune legea, dacă îi permite sau nu. Sau să vină și tradițional deja să modifice legea ca să poată primi premiul”, a conchis Chirtoacă.