ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria a convenit cu România, Slovacia și Bulgaria să interzică importurile de cereale ucrainene pentru a-și proteja piețele dacă Uniunea Europeană nu prelungește o interdicție care expiră la 15 septembrie, a declarat miercuri ministrul ungar al agriculturii, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, premierul bulgar Nikolay Denkov a declarat pentru agenția de știri de stat bulgară, înainte de începerea unei ședințe de guvern, că renunțarea la interdicția privind importurile din Ucraina ar fi de dorit, deoarece ar reduce prețurile alimentelor de bază.

"Să fim clari - reluarea importurilor din Ucraina va reduce prețurile alimentelor de bază, va reduce inflația, ceea ce va ajuta persoanele cu venituri mici, și va crește veniturile bugetare din importuri și exporturi", a declarat Denkov, citat.

Marți, o comisie parlamentară a adoptat un proiect de decizie pentru ca Bulgaria să ridice interdicția asupra importurilor ucrainene de anumite produse după 15 septembrie. Decizia finală urmează să fie luată în sesiunea plenară a parlamentului.

Guvernul Slovaciei a confirmat că va menține interdicția.

"Guvernul este pregătit, în cazul în care Comisia (Europeană) nu face acest lucru (extinderea interdicției), să adopte o interdicție asupra importurilor într-o sesiune extraordinară, în același mod ca acum", a declarat ministrul Agriculturii, Jozef Biriș.

"Ați văzut deja din anunțurile Poloniei și Ungariei că aceste țări vor aplica restricții unilaterale, iar din acest punct de vedere trebuie să facem și noi la fel, pentru că Slovacia s-ar confrunta cu o creștere a transportului (de cereale) prin Slovacia, iar aceste cereale ar putea rămâne și în Slovacia."

Ministerul Agriculturii din România a declarat că va lua o decizie după ce Comisia își va spune cuvântul.
 
"Ceea ce este cert este că, dacă interdicția nu va fi prelungită, avem soluții de aplicat care să ne protejeze fermierii", a spus ministrul Agriculturii.

Ucraina a devenit în întregime dependentă de rutele de export alternative ale UE, denumite "Solidarity Lanes", pentru exporturile sale de cereale, de când Rusia a abandonat în iulie un acord vechi de un an care permitea ca cerealele ucrainene să fie transportate în siguranță prin porturile sale din Marea Neagră.

Ca urmare, fermierii din statele vecine - Polonia, Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia - s-au confruntat cu o concurență sporită și cu blocaje pe propriile piețe.

Istvan Nagy, ministrul ungar al agriculturii, a declarat într-o postare pe Facebook că noua sa interdicție națională se va aplica la o gamă mai largă de produse ucrainene decât măsurile actuale.

"Am convenit cu colegii mei români, slovaci și bulgari că, dacă nu va exista o decizie privind extinderea moratoriului existent de către Bruxelles, atunci vom lua măsuri naționale în mod individual", a declarat Nagy într-un mesaj video.

Comisia a anunțat în luna mai "măsuri preventive temporare" care ar interzice astfel de vânzări în Polonia, Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia, permițând în același timp tranzitul către piețele din afara UE, în principal din Africa. Aceste măsuri urmează să expire vineri.