ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mortalitatea infantilă situează în continuare România pe primul loc în Uniunea Europeană. Și asta pentru că cei mai mulți dintre copiii care pierd lupta cu viața sunt născuții prematur. Lipsa dotărilor din maternități, în special în cele aflate în orașele mai mici, contribuie din plin la numărul mare de decese raportate de România, așa cum au arătat rapoarte similare din anii anteriori.

România este în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă, arată ultimele statistici europene pe această temă. 

Peste jumătate din cazurile de deces intervin la copiii născuți prematur, a spus managerul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, Nicolae Suciu, la o conferință privind analiza mortalității infantile.

"Greutatea mică la naștere influențează puternic mortalitatea infantilă. Numărul de decese printre copiii născuți cu greutate sub 1.500 grame este de 11 ori mai mare decât mortalitatea nou-născuților cu greutate normală, până la un an", a spus Nicolae Suciu, potrivit Rador.
 
Acolo unde maternitățile au dotări, nu e destul personal calificat. Lipsesc medici, asistente, iar psihologii sunt mai degrabă o raritate. Doar la terapie intensivă ar mai fi nevoie de peste 100 de medici și asistente. De existența lor depinde șansa la viață a unor bebeluși care nu cântăresc la naștere decât 600 de grame.
În 2015, "Salvați Copiii" a dotat cu aparatură medicală 22 de maternități, asigurând astfel supraviețuirea nou-născuților care au avut nevoie de intervenție medicală urgentă.