ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comunitatea românească din Ucraina a adresat o scrisoare deschisă Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, cerându-i să intervină de urgență în situația creată în jurul școlilor cu predare in limba română, care ar putea fi lichidate în urma adoptării noii Legi a Educației de către Parlamentul de la Kiev. 


Într-un apel semnat de mai multe personalități din lumea culturală și academică, românii din Ucraina solicită  președintelui Iohannis să intervină pe lângă autoritățile ucrainene pentru ca acestea „să-și respecte angajamentele interne și internaționale privind dreptul minorităților naționale la învățământ în limba maternă, respectiv să-și respecte angajamentele stabilite prin tratatul de bază încheiat între Ucraina și România față de comunitatea românească”, scrie bucpress.eu.  Un memoriu similar a fost adresat și prim-ministrului României, Mihai Tudose


Publicăm integral apelul amintit:

PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI

Domnului KLAUS WERNER IOHANNIS

 
Excelența Voastră,

Comunitatea românească din Ucraina Vă informează că pe data de 5 septembrie 2017 Rada Supremă a Ucrainei de la Kiev a adoptat o nouă lege a învățământului, prin care, potrivit art. 7, sistemul de învățământ al tuturor minorităților naționale (inclusiv al românilor) se va desfășura (progresiv) doar în limba de stat (ucraineană). Ceea ce nu s-a întâmplat în toată perioada regimului totalitar sovietic, se întâmplă într-o Ucraină democratică, cu aspirații europene, susținută în modul cel mai activ și de România.

Prin urmare, după posibila promulgare a legii de către Președintele Petro Poroșenko, toate școlile care au mai rămas cu limba română de predare vor fi lichidate. Astfel, se va încălca flagrant dreptul nostru  de a învăța în limba maternă, drept consfințit prin Constituție (art.53) și legile țării, inclusiv art. 3 din Declarația drepturilor naționalităților din Ucraina, art.6 din Legea privind Minoritățile Naționale etc.

De asemenea,  noua lege vine în contradicție cu nenumăratele angajamente internaționale pe care și le-a asumat Ucraina, și anume Convenția-cadru pentru protecția Minorităților Naționale și Carta Europeană pentru limbile regionale și minoritare.

Potrivit art. 13, alin.5 din  Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare între Ucraina și România, cu referire expresă la minoritățile ucraineană și română din cele două țări, s-a statuat că „Părțile contractante reafirmă că persoanele sus-menționate au dreptul să fie instruite în limba lor maternă, într-un număr necesar de  școli și instituții de stat  pentru învățământ și specializare, situate  ținând seama de răspândirea geografică a minorităților respective”.

Prin adoptarea legii în cauză angajamentele statului ucrainean privind protecția minorității românești din tratatul politic de bază român-ucrainean devin desuete. Lichidarea școlilor românești înseamnă totodată și lichidarea limbii și identității române din Ucraina (atâta cât a mai rămas de la URSS).

Domnule Președinte,

Comunitatea românească Vă roagă să interveniți de urgență în situația creată și să solicitați părții ucrainene să-și respecte angajamentele interne și internaționale privind dreptul minorităților naționale la învățământ în limba maternă, respectiv să-și respecte angajamentele stabilite prin tratatul de bază încheiat între Ucraina și România față de comunitatea românească.

Vă rugăm să solicitați Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, retrimiterea în Rada Supremă a legii adoptate, pentru modificarea art.7, în sensul aducerii acestuia în concordanță cu prevederile constituționale și angajamentele internaționale.

Cu cele mai alese sentimente de înaltă apreciere :

Alexandrina CERNOV

 membru de onoare al Academiei Române

Vasile TĂRÂȚEANU

membru de onoare al Academiei Române, Președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți

Aurica BOJESCU

Secretar responsabil al Asociației interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”

Vasile BÂCU

Președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”

Ilie T. ZEGREA

Președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți

Mircea LUTIC

Membru al Uniunii Scriitorilor, laureat al Premiului „Mihai Eminescu” al Academiei Române

Nicolae TOMA, președintele Societății Jurnaliștilor Români Independenți din regiunea Cernăuți

Iurie LEVCIC

Președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, Cernăuți

Vitalie ZÂGREA

Președintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți

Marin GHERMAN

Președintele Centrului Media BucPress

Mircea PILAT

Președintele Asociației Științifico - Pedagogice „Aron Pumnul” din Ucraina

Octavian BIVOLARU

Președintele Societății „Golgota” a Românilor din Ucraina

Vladimir ACATRINI

Președintele Societății bibliotecarilor din Bucovina

Ana-Cristina TĂRÂȚEANU,

Secretar responsabil al Fundației  Culturale de Binefacere „Casa Limbii Române”

Ion BROASCĂ

Președintele Societății Regionale Medicale „Isidor Bodea”

Maria ANDRIEȘ, redactor-șef adjunct al ziarului „Zorile Bucovinei” al românilor din Ucraina