ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amenințat, supravegheat și supus presiunilor din ce în ce mai mari, românul care a făcut dezvăluiri legate de sistemul norvegian de protecție a copilului a cedat. George Alexander, a cărui poveste a fost publicată de ActiveNews, a anuțat că demisionează din postul de director de grădiniță, în Norvegia. Și că se va întoarce în țară.

După 20 de ani petrecuți în funcția de director al unei grădinițe din Oslo, românul George Alexander, care a vorbit despre abuzurile Barnevernet, a hotărât că locul său nu mai este acolo. Amenințat, interogat, supravegheat, ca urmare a ieșirii sale publice, după cazul Bodnariu, românul a cedat presiunilor. 
 
„În primul rând, aș vrea să le spun un lucru oamenilor... Indiferent unde ai lucra, în orice țară te-ai afla, este complet greșit dacă te vei gândi numai la bani! Tu ești un om care contribuie acolo cu ceea ce are mai bun: cu munca ta, în primul rând, cu viața ta... Este complet greșită, de aceea, atitudinea unora, care se simt nevoiți să arate 'recunoștință' unui sistem corupt!... Eu apreciez ceea ce este pozitiv și în Norvegia, și în România, dar voi face TOTUL să schimb lucrurile în mai bine,” a povestit Alexander pentru Digi24
 
Românul spune că, după ce a dat interviuri în presa din România, a fost„urmărit pas cu pas, supravegheat, interzis.” „Fusesem amenințat însă și mai înainte, așa că nu era ceva nou... Eu am luptat pe două fronturi: 1. Încercând să ajut concret oamenii. 2. Încercând să conving autoritățile să reformeze un sistem care a devenit abuziv,” precizează George Alexander.

„Nu ai voie să faci aia..., nici aia..., si nici... nimic până la urmă! Ai însă, în continuare voie, să respiri aer. Norvegian. Vineri am fost sancționat pentru motive puerile. Mi s-a spus însă clar că totul are de a face cu implicarea mea în cazul Barnevernet.... Luni, după un adevărat interogatoriu, mi-am dat demisia,” explică românul care a fost, timp de 20 de ani, director de grădiniță în Oslo.

„Nimeni nu mă poate amenința să TAC pentru că altfel îmi pierd funcția. Pentru că într-o astfel de situație nu mai sunt eu cel care este atât de important. Aici vorbim de niște oameni care au nevoie de ajutor și pe care trebuie să-i ajutăm. Toate articolele mele fuseseră traduse. Ba, mai mult, autoritățile traduseseră chiar și interviurile mele date. Eu însă nu mint. Aceasta a fost problema. Pentru că atunci când afirm ceva, îmi susțin ideea până la capăt. Chiar și în fața... oricui,” adaugă George Alexander.

Instituțiile statului i-au interzis să mai participe la proteste și chiar să-l reducă la tăcere prin amenințări. „Tot mai mulți oameni mi-au cerut ajutorul... Este vorba de foarte mulți oameni de naționalități diferite, nu numai români. Dar, bineînțeles, pentru români am luptat special... Instituțiile de forță ale statului au crezut că mă vor reduce la tăcere... Bineînțeles că am fost confruntat cu declarațiile mele... Pe care le-am susținut chiar și în fața lor. Nimeni însă nu poate să-mi interzică să merg la proteste, așa cum au făcut, de fapt. Nimeni nu-mi poate demonstra că prin "Loialitate" se înțelege a închide ochii și a ignora dramele care se petrec lângă tine! Asta e! Mi-am dat demisia ca să mă eliberez de toate lanțurile...”

George Alexander este un român stabilit de câteva decenii în Norvegia. În ultimii 20 de ani, a fost director în mai multe grădinițe și școli din Oslo și, după cum recunoaște, pozițiile ocupate au făcut ca în numeroase rânduri să interacționeze cu angajații Barnevernet. Ținea, de fapt, de atribuțiile sale de serviciu.