ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele republicii a venit vineri cu precizări la o zi după conferința de presă în care a anunțat revenirea restricțiilor la un nivel similar cu cele din starea de urgență, printre prevederi numărându-se și închiderea piețelor sau târgurilor. El a afirmat că, totuși, vor fi suspendate doar piețele aflate în spații închise.

„Aseară am vorbit despre măsuri la modul general. Într-adevăr, am vorbit despre închideri de piețe. Însă, după ce am discutat în detaliu, am stabilit să închidem piețele care sunt în spații închise, pe cele deschise le lăsăm. E toamnă, românii își fac proviziile. Trebuie respectate cu sfințenie toate normele. Unde nu se poate, vom lua măsuri mai dure”, a declarat Klaus Iohannis, citat de Evenimentul Zilei

La rândul său, Premierul Ludovic Orban a sugerat, vineri, la Craiova, că închiderea piețelor acoperite în perioada următoare este o măsură „motivată” de „insalubritatea” acestor spații. În schimb, el a spus că vor rămâne deschise piețele în aer liber și a sugerat primăriilor să organizeze și „piețe volante”, destinate exclusiv producătorilor, nu și comercianților.

„Pe baza evaluărilor făcute din cercetări, a rezultat că în piețele închise, spre deosebire de hipermarketuri unde regulile sunt respectate cu strictețe, în aceste piețe și din cauza modului în care se manevrează marfa, a circulației aerului, din cauza faptului că nu se respectă regula purtării măștii și a regulilor de distanțare, se transmite (n.red.: virusul) mai ușor. Am păstrat piețele deschise. Mai mult decât atât, primăriile pot să organizeze piețe volante, pentru a permite desfacerea produselor agricole de către producătorii agricoli. Vreau să menționez: de către producătorii agricoli, pentru că din păcate o mare parte din cei care desfac marfa în piețe numai producători agricoli nu sunt. Își obțin certificatul de producător, deși ei nu au muncit pământul în viața lor. Deci repet, există soluția: pe lângă piețele deschise, se pot face piețe volante unde pot să vină numai producători agricoli. Este o restricție pe o perioadă limitată de timp (n.red. închiderea piețelor acoperite). A trebuit să luăm mai multe măsuri unde în urma analizelor s-a constatat că există o incidență mare de transmitere a virusului”, a afirmat Ludovic Orban, vineri, la Craiova.

Prin aceste afirmații, premierul face două discriminări flagrante. Întâi, sugerează că punctele de desfacere din hale ar fi în totalitate neigienice, în timp ce punctele de desfacere din hypermarket-uri ar fi în toate cazurile niște paradisuri ale igienei. Generalizare ce nu poate fi adevărată până la capăt la nici una dintre categoriile comparate. În al doilea rând, sugerează că la piețele volante ar trebui primiți doar producătorii, nu și comercianții, deși în ambele cazuri produsele vândute pot fi de aceeași calitate. Nu toți producătorii de la țară sunt deplasabili la piața volantă, motiv pentru care preferă să apeleze la intermediari care să le vândă marfa. Dar strictețea maximă se aplică doar micilor întreprinzători, în timp ce se trece cu vederea faptul că nici marii comercianți cu lanțuri de magazine în toată țara nu sunt producători și nici „ei nu au muncit pământul în viața lor”. Prin urmare, aplicarea noilor reglementări nu se face în mod egal și predictibil pentru toți, ci selectiv, adică preferențial, ceea ce poate însemna și „cu dedicație”. Or, măsurile oficiale nu ar trebui să aibă un caracter arbitrar și/sau ilogic.

În afară de închiderea piețelor care nu se află în aer liber, premierul a mai anunțat și restricții de circulație pe timpul nopții, generalizarea obligativității purtării măștilor, trecerea în regim de telemuncă acolo unde acest lucru e posibil, decalarea programului de lucru al angajaților astfel încât să fie limitat afluxul mare de persoane în mijloacele de transport în comun ș.a.

„Deși România nu este printre țările cu cea mai mare rată a infectării, fiind pe locul 17 dintre țările UE, nu ne interesează doar să facem comparație. Am ajuns la un nivel îngrijorător, care ne duce în situația de a dispune aceste măsuri pentru a proteja sănătatea oamenilor, de a reduce numărul de infectări, de a găsi soluții fără a afecta activitatea economică”, mai consideră Ludovic Orban. El nu a precizat, însă, în ce fel nu va fi afectată economia, atâta vreme cât majoritatea restricțiilor duc la închiderea afacerilor mici și mijlocii și la pierderea locurilor de muncă.