ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul stârnit în coaliția de guvernământ de demiterea useristului Vasile Voiculescu de la Sănătate de premierul „liberal” Florin Cîțu pare a se lăsa cu acuzații de ambele părți și cu răzbunări din partea taberei revoltate. Cum când doi se ceartă, al treilea câștigă, am putut și noi afla, după un an de secretomanie, componența nominală a grupului tehnico-științific covidian condus de Andi Manciu. Acel grup care a adoptat în mod nedemocratic toate măsurile liberticide și, în special, cenzurarea presei în timpul stării de urgență, inclusiv închiderea publicației „Justițiarul” condusă de regretatul Albin Marinescu. Pe lângă acesta, tot acum s-a aflat și componența Grupului Arafat, care decide măsurile restrictive aberante la care obligă populația să se supună, cum este carantina pe care o trăim și pe care a adoptat-o, după cum a recunoscut Arafat, fără nici o bază științifică ci copiind de la Franța (!).

Bogdan Tiberiu Iacob dezvăluie: „Ieri, s-a aflat, în fine, „pe surse”, componența completă a grupului de comunicare, condus de Andi Manciu. Cum am scris deja, cel mai probabil lista a fost livrată presei de către USRPLUS, care a primit-o oficial, în martie, de la MAI, în urma unei interpelări parlamentare și a ținut-o în mînecă pînă ieri.

Bomba vine tot de la răspunsul MAI, însă: aflăm de la ministrul Lucian Bode că într-o anexă a Hotărîrii nr.2 din 8 ianuarie 2021 a Comitetului pentru Situații de Urgență, este furnizată și lista completă a membrilor Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase, adică legendarul, de acum, grup al lui Raed Arafat, cel care propune toate restricțiile de un an încoace.

Bode indică în document și o adresă de e-mail a guvernului unde poate fi găsită respectiva componență.

Astfel, guvernanții au împușcat doi iepuri dintr-un foc: au „comunicat” public, după un an de mister, componența grupului, proaspăt modificată, asigurîndu-se, totodată, că nu află mai nimeni de ea.

Dovadă e faptul că informația a fost preluată în treacăt, la vremea respectivă, doar de siteuri de nișă ultraspecializate, precum viața-medicală.ro ori dcmedical.ro.

Iată cine sunt cei care decid restricțiile românilor în pandemie, cu mențiunea că Andreea Moldovan a devenit, din ianuarie, nr.2 în grup, ca secretar de stat, ceea ce înseamnă că acum va trebui să iasă din grup”, a scris Bogdan Tiberiu Iacob pe Inpolitics.ro, cu referire la „Grupul Arafat”. Sub numele și tabelul de mai jos urmează „Grupul Manciu”.

Componența Grupului tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României:

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP): dr. Simona Pârvu (director general), dr. Adriana Pistol (director CNSCBT), dr. Radu Cucuiu (INSP).

Ministerul Sănătății: Andreea Moldovan (vicepreședintele grupului, secretar de stat), Andreea Tamaș (director cabinet), dr. Amalia Șerban (director).

INBI Matei Balș: prof. dr. Gabriel Popescu (medic boli infecțioase), dr. Cătălin Apostolescu (medic boli infecțioase).

Ministerul Apărării Naționale: dr. Dragoș Marian Popescu (șef direcția medicală), dr. Valeriu Gheorghiță (direcția medicală).

Direcția de Sănătate Publică (DSP): dr. Oana Nicolescu (director executiv DSP București).

Ministerul Afacerilor Externe (MAE): gen. Mihai Liviu Dănilă (șef centru situații de urgență MAE).

Ministerul Afacerilor Interne (MAI): DSU: dr. Raed Arafat (președintele grupului, secretar de stat, șef DSU), dr. Călin Alexandru (director general), dr. Bogdan Oprița (medic-șef UPU SMURD București); Direcția Generală Management Operațional: chestor de poliție Ștefan Săvulescu (director general); IGSU: general maior Dan Iamandi (inspector general), col. Radu Cristian (prim-adjunct al inspectorului general).

Serviciul de Protecție și Pază (SPP): dr. Lucian Lerescu, dr. Claudiu Sbârcea.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS): general de brigadă Remi Manda (șef DOMO).

Ministerul Educației și Cercetării (MEC): Ioana Lazăr (secretar general).

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC): Ionel Irinel Scorișteanu (secretar de stat), Adriana Kalapis (director general), Mihail George Staicu (director cabinet); Sorin Ionel Ghiță (director direcția medicală).

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră: chestor principal de poliție Liviu Bute (inspector general).

Compania Națională de Aeroporturi București: Cristian Alexe (director siguranță).
 
 
 
Totodată, PressOne a publicat lista cu cei 19 membri ai Grupului de Comunicare Strategică (GCS) dar nu foarte transparentă, care au controlat începând din 24 februarie 2020 comunicarea Guvernului în privința măsurilor pandemice:
 
I. Structura activă a Grupului de Comunicare Strategică (9 membri):

ANDI MANCIU – coordonatorul Grupului de Comunicare Strategică. Consilier de stat în Guvernul României. Fost ziarist în perioada 2006-2015, apoi coordonator al Departamentului de Comunicare al PNL  până în noiembrie 2019. După ce Ludovic Orban a devenit premier, Manciu a ajuns coordonator al comunicării la nivel guvernamental. 

IULIAN DRĂGOI – comisar de poliție și detașat consilier la cabinetul secretarului de stat Andi Manciu de la Guvern. A fost director al Departamentului de Comunicare Strategică din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dar și șef împuternicit al Direcției de Informare și Relații Publice din MAI. A lucrat în presă înainte să devină ofițer de poliție.

SORINA ELENA COȘBUC – consilieră a ministrului de Interne, funcție pe care a avut-o atât în mandatul lui Marcel Vela, cât și în cel al lui Lucian Bode. Înainte să intre în zona de consiliere politică a fost producător executiv al știrilor de la Realitatea TV și producător al emisiunii „Jocuri de Putere”, moderată de fostul realizator TV Rareș Bogdan, în prezent europarlamentar PNL. 

ADRIAN CUȚURESCU – inspector principal și directorul adjunct al Centrului Cultural din Ministerul de Interne, funcție pe care o ocupă începând cu 2019. 

OANA GRIGORE – directoarea Direcției Relații cu Presa, Afaceri Europene și Relații Internaționale din Ministerul Sănătății. 

ANDREI ȚĂRNEA – diplomat și directorul general al Direcției pentru Comunicare și Diplomație Publică al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). 

OANA DARIE – purtător de cuvânt al MAE din iunie 2018. Lucrează în MAE din 2015, anterior fiind consilier pentru Afaceri Europene și secretar I.

THEODOR DAN MIHAI – purtător de cuvânt al Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne din vara anului 2020. A intrat în aparatul guvernamental la începutul anului 2019 în poziția de consilier la cabinetul secretarului de stat Raed Arafat.

CĂTĂLIN CHIRCĂ – locotenent-colonel și purtător de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) din noiembrie 2019. Începând cu 2010, a lucrat ca ofițer la IGSU Alba timp de 3 ani, iar din 2013 a devenit purtător de cuvânt al IGSU (național). Absolvent al Academiei Forțelor Terestre și licențiat în Drept la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. 

II. Structura de suport a GCS (10 membri):

CONSTANTIN SPÂNU – general de brigadă și șef al Direcției Informare și Relații Publice din Ministerul Apărării Naționale (MApN) începând cu 2016. 

LAURENȚIU VOICU – director al Direcției de Comunicare, Relația cu Sindicatele, Patronatele și Organizațiile Neguvernamentale din Ministerul Transporturilor din 2016.

ALINA MOISOI –  colonel de pompieri și șefa Serviciului de Informare și Relații Publice din cadrul IGSU și coordonatoarea comunicării pentru Comitetul Național a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). 

ADRIAN MARIN – maior și purtător de cuvânt al IGSU. 

GEORGIAN DRĂGAN – comisar-șef și împuternicit din septembrie 2020 să conducă Centrul de Informare și Relații Publice din Poliția Română. 

CORNEL OCTAVIAN DAN – comisar și împuternicit șef al Serviciului de Comunicare și Informare Publică din cadrul Centrul de Informare și Relații Publice din Poliția Română. 

SORIN DESPINA – colonel și împuternicit din ianuarie 2020 ca șef al Serviciului Comunicare Publică din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR).

GEORGE ENE – maior și lucrează în cadrul Biroului Revista „Jandarmeria Română” din cadrul IGJR.

TATIANA BERLINSCHI – comisar-șef de poliție, împuternicită din 2020 să ocupe funcția de șefă a Centrului de Informare și Relații Publice din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF). 

ALEXANDRA GĂVAN – comisar, împuternicită din 2020 să ocupe funcția de șefă a Biroului de Presă al IGPF.