ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea Lojă Masonică a României a organizat, pe 21 iunie, Gala Premiilor MLNR, în care a decernat șapte premii a 10.000 de euro fiecare, pentru "excelență în domenii vitale pentru destinul nostru colectiv ".

Evenimentul, aflat deja la cincea ediție, a fost transmis în direct de către Televiziunea Română. Conform organizatorilor, este „o sărbătoare anuală a minţilor strălucite şi a talentului românesc". Șoul a fost prezentat de Alexandra Velniciuc.

Reamintim că Asociaţia Marea Lojă Naţională din România are statutul de organizaţie non-guvernamentală (ONG) de interes public, titulatură pe care a primit-o în 2004, printr-o decizie a Guvernului condus la acea vreme de Adrian Năstase.  De-asemenea, reamintim că apartenența la acest "ONG" a fost osândită de Biserica Ortodoxă în 1937, decizie reitarată chiar de curând. Membrii lojelor masonice li se refuză slujba de înmormântare, afirma Sf.Sinod al BOR.

Recent, ONG-ul a primit cadou din partea statului un teren de 1, 5 milioane de euro, lângă Romexpo, pentru a construi un templu. Marele maestru al Marii Loji Naționale din România este dr. Radu Bălănescu.

La eveniment au asistat o mulțime de personalități cunoscute din România. Printre aceștia s-au numărat: Valeriu Zgonea, Daniel Dăianu, generalul Alexandru Grumaz, Ștefan Nițulescu, Andrei și Sorin Dimitriu, Rareș Mănescu, etc. La un moment dat, camerele TVR l-au surprins pe Valeriu Zgonea în timp ce zâmbea, după ce i-a șoptit, probabil, o glumă, celui de lângă el. 

 


Interesant este că unul din premii poartă numele marelui sculptor Constantin Brâncuși, deși nu există nicio dovadă sau mărturie conform căruia acesta ar fi fost mason. Premiile au fost stabilite de șapte comisii. De remarcat că toți rectorii celor mai importante universități din țară au făcut parte din respectivele comisii.

Premiul GRIGORE MOISIL, câștigat de profesorul Vasile Pârvulescu. 
Comisia: Academician Solomon Marcus, Academician Marius Andruh, Gheorghe Popa - prorectorul Universității A.I. Cuza din Iași, Sorin Rugină - rectorul Universității Ovidius din Constanța.

Premiul HENRI COANDĂ pentru Ştiinţe Aplicate, câștigat de Florin Filip, Dumitru Popescu, Dan Ștefănoiu.
Comisia:  Pr.univ.dr. Ion Dumitrache, Bogdan.C.Simionescu, Marilen Pirtea - Rectorul Universității de Vest din Timisoara, Ladislau Vecaș.

Premiul CAROL DAVILA pentru Medicină câștigat de Alina Tănase.
Comisia: Academician Costin Cernescu, Ioanel Sinescu - Rectorul UMF Bucuresti, Octavian Popescu, Academician Constantin-Ionescu Targoviste, Ion Rogoveanu - Rectorul UMF Craiova.

Premiul EUGENIU CARADA pentru Economie, câștigat de Silviu Cerna, membru al CA al Băncii Naționale și Iuliana Mihaela Dascălu.
Comisia: Aurel Gheorghe Iancu, Daniel Dăianu, Pavel Năstase - Rector ASE București, Vasile Isan - Rector Univ. AI Cuza Iași.

Premiul NICOLAE TITULESCU pentru Diplomaţie şi Politologie câștigat de George G.Potra.
Comisia: Acad. Ioan Aurel Pop - Rector Universiatea Babeș Bolyai Cluj-Napoca, Dan Claudiu Dănișor - Rector Universitatea din Craiova, diplomat Gheorghe Lupaș, diplomat Sergiu Celac.

Premiul SPIRU HARET pentru Educaţie, Mediu, IT, câștigat de Dana Petcu.
Comisia: Academician Florin Filip, Mircia Dumitru - rector al Universității București, Viorel Negru - prorector Universitatea de Vest Timișoara, Ilie Bădescu.

Premiul CONSTANTIN BRÂNCUŞI pentru Artă şi Cultură, câștigat de Șerban Sturza.
Academician Sabina Ispas, Mircea Dumitrescu, Cătălin Balescu, Athena-Elena Simionescu.