ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Dacă va lua ceva de la Washington, va lua pentru el însuși. Pentru a încerca să-și asigure cu susținere de la Casa Albă, în schimbul gazelor naturale, aruncate în aer pentru următorii 50 de ani, un mandat prezidențial de zece ori mai scurt”, scrie jurnalistul Sorin Roșca Stănescu într-un editorial publicat pe corectnews.com., în care comentează mizele vizitei lui Iohannis la Casa Albă. O vizită în timpul căreia, așa cum anunța Administrația Prezidențială, se va discuta „parteneriatul energetic” dintre cele două state. Pe scurt: gazele de la Marea Neagră. SRS susține însă că este vorba, de fapt, de o „scamatorie maximă” la care recurge președintele Iohannis, aflat în plină campanie electorală, și la care pune umărul Guvernul Dăncilă prin Ministerul Energiei.  Concluzia jurnalistului vine după ce Iohannis a declarat, într-o discuție cu jurnaliștii pe tema vizitei sale în USA că România vrea ca Exxon să nu se retragă din Marea Neagră.

„Am trăit s-o văd și pe asta. Guvernul României îi livrează lui Klaus Iohannis muniția necesară, pentru ca uriașul peșcheș pe care a decis să îl ofere în plină campanie prezidențială aliatului nostru strategic, prin intermediul lui Exxon Mobil, să fie perceput de opinia publică nici mai mult nici mai puțin decât drept un ajutor pe care Statele Unite ni-l oferă cu generozitate, fix atunci când avem mai multă nevoie de el.  Iar nebunia este că argumentul i-a fost dat pe tavă chiar de Executiv. Și, mai concret, de Ministerul Energiei. Asumat de ALDE”, scrie jurnalistul.

Sorin Roșca Stănescu susține că,  inevitabil, Iohannis „va fi credibilizat de către Casa Albă, personal de către președintele Dnald Trump și consolidat în calitatea sa de candidat la cea mai înaltă funcție în stat. Ar fi naiv să ne imaginăm că această neașteptată generozitate a Casei Albe este gratuită”.


”În numele României, Klaus Iohannis se pregătește să plătească la greu gestul partenerului strategic. Cu gaz românesc. Exxon Mobil a fost una dintre societățile specializate care a preluat un perimetru din subsolul Mării Negre, a făcut explorările și a ajuns la concluzlia că acolo există mari rezerve de gaze naturale. În consecință se pregătește să înceapă exploatarea zăcământului. Exploatare care se face pe baza unei legi. Faimoasa Lege offshore”, explică SRS. Amintind că „în toate statele cu capul pe umeri, care dispun de bogății naturale, atunci când un investitor străin face exploatarea acestora, își asumă trei obligații: să ofere gratuit cota parte din produsul extras – în materie de gaze naturale aceasta poate ajunge până la 40%; să plătească redevențe – care, conform practicii internaționale, ajung până la 28%; să ofere garanții vizând protecția și reabilitarea mediului”.


Citiți textul integral AICI.